Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін схвалив зміни до Закону "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України" в частині поводження з вогнепальною зброєю

Реклама

25 липня Уряд схвалив законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України» щодо вдосконалення порядку отримання, декларування та поводження з вогнепальною зброєю».

Проєкт розробило Міністерство внутрішніх справ для впорядкування правил поводження зі зброєю, а також надання цивільним особам права задекларувати наявну зброю та боєприпаси до неї.

З початку повномасштабної війни росії проти України, зокрема, цивільні особи беруть участь у відсічі та стримуванні російської збройної агресії, і на законодавчому рівні отримали право використовувати для цього вогнепальну зброю, яка не зареєстрована у визначеному порядку.

У зв'язку з цим виникла потреба впорядкування правил поводження зі зброєю, а також надання права цивільним особам задекларувати наявну зброю, але без обов'язку здавати її до завершення дії воєнного стану і впродовж 90 днів після його завершення, пояснили у Міністерстві внутрішніх справ.

Тарас Мельничук, представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді, поінформував, що законопроєктом, серед іншого, запропоновано:

  • визначити вогнепальну зброю та боєприпаси до неї, що підлягають / не підлягають декларуванню;

  • заборонити передачу цивільними особами вогнепальної зброї та боєприпасів до неї, отриманої або задекларованої, іншим особам, крім передачі органам Національної поліції України.

Також передбачено заборону цивільним особам носити, зберігати, перевозити, застосовувати вогнепальну зброю та боєприпаси до неї, відомості про які відсутні у реєстрах і базах даних Міністерства внутрішніх справ, чи які не задекларовані в органах Національної поліції, на території, де не ведуться активні бойові дії тощо.

Нагадаємо, з 23 червня в Україні запрацював Єдиний реєстр зброї (детальніше).

Майбутнє юридичного ринку вже тут! Спробуйте перше рішення для українських юристів LIGA360, яке поєднало весь обсяг судової практики та законодавства - та аналізує їх за технологіями великих даних. Ухвалюйте максимально інформовані правові рішення з LIGA360.

Читайте також:

Як отримати дозвіл на зброю в Україні?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини