Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сімейні та спадкові відносини під час війни: суддя КЦС ВС висвітлила практику Верховного Суду

Реклама

Суддя КЦС ВС Ольга Ступак проаналізувала актуальну практику Верховного Суду щодо сімейних і спадкових відносин. Вона зазначила, що війна суттєво вплинула на сімейні відносини українців, зокрема багато матерів із дітьми були змушені виїхати за кордон (презентація Ольги Ступак).

Суддя звернула увагу на постанову Об'єднаної палати КЦС ВС від 23 січня 2023 року у справі № 214/1309/21, в якій змінено судову практику й зроблено висновок, що у справах окремого провадження за заявами про встановлення юридичного факту юрисдикція визначається з огляду на його правову мету. Отже, якщо, наприклад, встановлення факту проживання однією сім'єю необхідне для отримання одноразової допомоги у зв'язку із загибеллю чоловіка чи дружини під час проведення бойових дій, таку заяву повинен розглядати адміністративний суд.

Через війну багато судів опинилося на окупованих територіях, інші - знищені ворожими обстрілами. Тому гостро постала проблема щодо відновлення втрачених проваджень. У постанові від 12 червня 2023 року № 2-7985/2003 ОП КЦС ВС вказала, що апеляційні суди повинні розглядати справи, а не закривати провадження, які були відновлені частково в частині судового рішення. Це забезпечить право учасників на апеляційне та, у передбачених законом випадках, касаційне оскарження судового рішення. При цьому суддя зауважила, що апеляційні суди мають повноваження досліджувати докази та ін.

Ольга Ступак навела справу, в якій мати просила суд забезпечити позов про визначення місця проживання дитини, що виїхала за кордон із батьком, шляхом забезпечення спілкування з дитиною засобами телефонного та інтернет-зв'язку (постанова КЦС ВС від 16 березня 2023 року у справі № 520/13963/17).

В іншій справі дитина, позбавлена батьківського піклування, виїхала за кордон з дитячим будинком, у якому перебувала. Мати, дядько і баба просили суд встановити спосіб участі у спілкуванні з дитиною та повернути її до України. Суди першої та апеляційної інстанцій, з якими погодився КЦС ВС, відмовили в задоволенні позову, в тому числі вказавши, що це не буде відповідати найкращим інтересам дитини (постанова КЦС ВС від 24 травня 2023 року у справі № 463/4550/21). «Сьогодні на території України немає жодного безпечного місця, війна є істотним ризиком, який становить перешкоду для того, щоб діти, які виїхали за кордон у різний спосіб, на сьогодні були повернуті в Україну», - зауважила суддя.

В одній зі справ батько просив суд про заборону вивезення дитини за кордон з матір'ю без його згоди. Ольга Ступак зауважила, що суди звикли до справ про надання дозволу на виїзд дитини за кордон, а така справа є нетиповою. Суди першої та апеляційної інстанцій, з якими погодився КЦС ВС, відмовили в задоволенні позову, зокрема, вказавши на відсутність порушеного права позивача, який не довів, що існує небезпека вивезення дитини (постанова КЦС ВС від 12 червня 2023 року у справі № 748/1575/22).

Порушуючи питання спадкових спорів, Ольга Ступак навела постанову КЦС ВС від 25 січня 2023 року у справі № 676/47/21, у якій зроблено висновок, що постановою Кабінету Міністрів не можна змінювати строки на прийняття спадщини.

За повідомленням Верховного Суду

Майбутнє юридичного ринку вже тут! Спробуйте перше рішення для українських юристів LIGA360, яке поєднало весь обсяг судової практики та законодавства - та аналізує їх за технологіями великих даних. Ухвалюйте максимально інформовані правові рішення з LIGA360.

Читайте також:

Закон про обов'язок реєстрації електронних кабінетів для участі в судових процесах набув чинності

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини