Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Основні правила етичної поведінки працівників суду

Реклама

Сьомий апеляційний адміністративний суд нагадав, що працівник суду повинен дотримуватися правил та стандартів, що встановлені відповідним законодавством. Він повинен бути об'єктивним у своїй роботі та не допускати будь-яких форм дискримінації, корупції, підкупу та інших порушень професійної етики.

До обов'язків працівника суду також входить забезпечення повної конфіденційності даних, що стосуються судових справ та учасників процесу.

Нормативне регулювання

Закон України "Про державну службу" встановлює основні принципи державної служби, зокрема, зобов'язання службовця діяти на користь громадян, держави та відповідати за свої дії перед законом та громадськістю. Також згідно з цим Законом, державний службовець повинен дотримуватися принципу професійної етики та моралі.

В 7ААС звернули увагу, що однією із підстав для притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності є порушення правил етичної поведінки державних службовців (пп.2 п. 2 ст. 65 Закону України «Про державну службу»), а в разі скоєння корупційних дій - до кримінальної відповідальності.

Державний службовець повинен:

  • уникати будь-яких форм корупції та підкупу та дотримуватися принципу неприйняття подарунків та інших форм винагороди, які можуть впливати на його рішенн;

  • бути об'єктивним у своїх рішеннях та не допускати будь-яких форм дискримінації;

  • забезпечувати захист конфіденційності даних, що стосуються його роботи та громадян, які звертаються до нього з питаннями;

  • дотримуватися принципу прозорості та давати громадськості доступ до необхідної інформації.

Національне агентство України з питань державної служби своїм наказом «Про затвердження Загальних правил етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування» від 05.08.2016  № 158, затвердило «Загальні правила етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування».

Зазначається, що суттєвих змін Правила зазнали 28 квітня 2021 року. Також були внесені змни до Правил у березні 2023 року: їх доповнено забороною мобінгу.

Оскільки в апараті суду, окрім державних службовців, працюють і інші категорії працівників - помічники суддів, персонал з обслуговування, робітники, тому  у 2009 році рішенням Ради суддів України затверджено низку вимог до етичної поведінки працівника суду.

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

Верховний Суд вказав, які витрати на правничу допомогу не підлягають відшкодуванню

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини