Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінюст відмінив держреєстрацію незаконного рішення ГКЦБФР. Коментар ЮФ Magisters

31 березня 2010, 10:25
1930
0
Реклама

Наказом Мінюсту від 22.03.2010 № 572/5 була скасована держреєстрація рішення ГКЦБФР від 30.12.1998 № 221 "Про затвердження Положення про порядок реєстрації випуску акцій і інформації про їх емісію під час реорганізації суспільств" (далі - рішення ГКЦБФР) у частині вимоги надання АТ для реєстрації випуску акцій аудиторського укладення, копії акту оцінки майна і звіту про оцінку майна, копію засновницького договору.

Відміні держреєстрації згаданого акту передував судовий розгляд суперечки за позовом ВАТ про визнання вказаного рішення ГКЦБФР частково незаконним. Постановою Окружного адмінсуду суду м. Києва від 22.02.2008 № 9/376 позов був задоволений частково. Рішення ГКЦБФР було визнане таким, що не відповідає Законам "Про аудиторську діяльність", "Про цінні папери і фондовий ринок" у частині вимог обов'язкового надання висновку аудитора (підпункт "е" п. 8.2 Положень). Крім того, рішення ГКЦБФР визнане таким, що не відповідає ГК, ХК, Закону "Про господарські суспільства" у частині вимог надання копії акту оцінки і звіту оцінювача, копії засновницького договору (підпункт "ї" п. 8.2. Положення).

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Олександр Люльков: "На сьогодні залишається неясним, що саме повинне втратити юридичну силу: акт в цілому або в частині"

Прокоментував ситуацію для ЛІГА :ЗАКОН юрист ЮФ Magisters Олександр Люльков: "Слід звернути увагу, що чинне законодавство, і, в першу чергу, Порядок відміни рішення про державну реєстрацію нормативно-правових актів, занесених в держреєстррегулюють відміну державної реєстрації нормативно-правового акту в цілому. Часткова ж відміна нормативного акту, яка була здійснена Мінюстом у випадку з рішенням ГКЦБФР, не врегульована чинним законодавством. Виходячи з цього, у Комісії може з'явитися аргумент для оскарження відміни державній реєстрації окремих положень рішення ГКЦБФР в судовому порядку.

Відповідно до наказу № 572/5 основою для часткової відміни державної реєстрації рішення ГКЦБФР послужило набирання законної сили судового рішення про визнання нормативно-правового акту незаконним або таким, що не відповідає нормативно-правовому акту вищої юридичної сили, повністю або в окремій його частині. Незважаючи на відсутність посилання на конкретне рішення суду або номер справи, можна припустити, що основою для прийняття наказу № 572/5 послужило судовий розгляд між ВАТ "Завод Радар" і ГКЦБФР з приводу положень рішення ГКЦБФР, що вимагають подачі вищезгаданих документів для реєстрації емісій акцій. Так, рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва спірні положення рішення ГКЦБФР були признанны невідповідними актам вищої юридичної сили - Цивільному кодексу, Господарському кодексу, Закону "Про господарські суспільства" і Закону "Про аудиторську діяльність". Надалі ГКЦБФР намагалася оспорити це рішення суду в апеляційному порядку, але, у зв'язку з пропуском термінів апеляційного оскарження, заява Комісії не була задоволена судом.

Згідно з Порядком відміни рішення про державну реєстрацію нормативно-правових актів, занесених в держреєстр, нормативно-правовий акт, рішення про державну реєстрацію якого скасоване, не є діючим з дня його виключення з державного реєстру. Виключення з державного реєстру нормативно-правового акту здійснюється через 15 днів після підписання наказу про відміну рішення про державну реєстрацію. Таким чином, на сьогодні залишається неясним, що саме повинне втратити юридичну силу з 7 квітня 2010 року: рішення ГКЦБФР в цілому або в згаданій вище частині (тобто в частині обов'язкової подачі для реєстрації випуску акцій висновку аудитора (аудиторської фірми), копії акту оцінки майна і звіту про оцінку майна, а також копії засновницького договору акціонерного товариства) і як буде реалізований механізм часткової втрати юридичної сили".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини