Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У спорах щодо митних платежів пільги зі сплати судового збору недоречні: НААУ

Реклама

Звільнення Державної митної служби України та її територіальних підрозділів від сплати судового збору несе корупційні ризики, а також погіршить гарантії доступу громадян і бізнесу до правосуддя.

На це звернули увагу у Комітеті НААУ з питань митного та податкового права, де проаналізували законопроєкт № 9359 «Про внесення змін до статті 5 Закону України «Про судовий збір» щодо сплати судового збору у справах про нарахування та сплату митних платежів» та вказали на недоцільність його ухвалення.

"Доповнити ч. 1 ст. 5 пунктом щодо звільнення від сплати судового збору центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, державну політику у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування законодавства з питань державної митної справи, його територіальні органи - у справах про нарахування та сплату митних платежів", - пропонується документом.

У Комітеті НААУ зазначили, що митні органи подаватимуть більшу кількість позовних заяв до суду, що, крім іншого, додатково навантажить судову систему. Також цим створюються передумови для корупції та зловживань з боку контролюючих органів. Водночас, більшість категорій населення та суб'єктів підприємницької діяльності все ще будуть зобов'язані сплачувати судовий збір, у тому числі за оскарження винесених рішень. Це негативно вплине на доступ до правосуддя громадян і бізнесу.

За повідомленням НААУ

Адвокати аналізують судову практику з рішенням LIGA360. Повна база судових справ України, фільтри для найзручнішого пошуку, моніторинг судових рішень за тематикою чи для певних справ. Спробуй LIGA360 прямо сьогодні.

Читайте також:

Адвокатський запит: НААУ окреслила 7 змін у роботі, які варто очікувати

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини