Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Регулювання факторингу в Україні: Нацбанк схвалив Концепцію реформування

Реклама

Нацбанк повідомив, що фіналізував і схвалив Концепцію реформування регулювання факторингу в Україні.

Ця Концепція була доопрацьована за результатами громадського обговорення, яке стартувало 7 лютого 2023 року (детальніше).

Регулятор поінформував, що в межах громадського обговорення отримав пропозиції від міжнародних організацій і представників ринку, які були ретельно опрацьовані під час підготовки остаточної редакції Концепції.

Зміни, передбачені Концепцією, мають такі основні напрями:

  • розмежування регулювання торгового факторингу та операцій з фінансовою заборгованістю. Водночас діяльність компаній, які надають послуги з відступлення права вимоги за договорами про споживчий кредит, здійснюватиметься в межах ліцензії на діяльність фінансової компанії. Така ліцензія передбачає право надавати кошти у кредит і буде несумісною з наданням послуг торгового факторингу;

  • імплементація в законодавство України положень модельного закону Міжнародного інституту з уніфікації приватного права про факторинг, що наблизить український факторинг до кращих міжнародних відповідників;

  • запровадження державної реєстрації відступлення права вимоги, що з-поміж іншого дасть змогу знизити ризик шахрайства під час здійснення факторингової діяльності та сприятиме прозорості ринку факторингу.

На основі Концепції Нацбанк планує розробити проєкт законодавчих пропозицій із комплексним урахуванням інтересів і потреб учасників ринку факторингу для подальшого передавання суб'єктам законодавчої ініціативи для розгляду.

За повідомленням НБУ

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

З 16 червня діє оновлене Положення про Державну податкову службу: що змінилося

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини