Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Допомагала підсанкційному «росатому» будувати п’ять АЕС у різних країнах світу: викрито київську компанію

Реклама

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру генеральному директору київської компанії, а також двом директорам з якості та продажів продукції, які підготували та передали матеріальні ресурси представникам рф.

Їм інкриміновано пособництво державі-агресору (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 КК України), інформує пресслужба Офісу Генерального прокурора.

За даними слідства, підозрювані за попередньою змовою між собою організували виготовлення та передачу продукції представникам держави-агресора в особі підконтрольних ДК «росатом» компаній, які вони використовують при будівництві атомних електростанцій на території іноземних держав.

Київська компанія є монополістом у сфері розробки, серійного виготовлення і постачання трубопровідної арматури для атомних електростанцій. До лютого 2022 року вона експортувала свою продукцію до рф через власного дилера у Москві.

Основним її замовником була компанія, підпорядкована російській державній корпорації «росатом», яка використовує українську трубопровідну арматуру для будівництва атомних електростанцій у різних країнах світу.

Київське підприємство продовжило цю співпрацю навіть після повномасштабного вторгнення, заборони вивезення товарів на митну територію рф і введення санкцій проти «росатому».

Для цього підозрювані розробили схему обходу санкційних обмежень. Фіктивними замовниками української продукції у ній виступали дві підконтрольні зарубіжні фірми.

При виїзді з України товар «переоформлювали» на фактичних отримувачів - підконтрольні «росатому» компанії, які будують АЕС. Тобто після перетину кордону він їхав «за новим маршрутом».

Сертифікацію трубопровідної арматури, виготовленої в Києві, представники «росатому» здійснювали у режимі онлайн.

За оперативними даними, з початку повномасштабного вторгнення підозрювані здійснили 16 експортних операцій на користь рф на суму близько 42 млн грн.

Під час обшуків у них вилучено документи, комп'ютерну техніку і засоби зв'язку з доказами незаконної діяльності.

Наразі підозрюваним обрано запобіжний захід - тримання під вартою без права внесення застави.

Досудове розслідування здійснює ГСУ СБУ.

LIGA360 дозволяє перевіряти компанії у світових санкційних списках, зокрема країн ЄС та США, а також санкційних списках України (РНБОУ, АМКУ). Спробуйте інструмент для перевірки токсичних бізнес-зв?язків прямо зараз. Більше про можливості LIGA360 для контролю compliance ризиків - за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини