Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Скіфське золото" мають повернути Україні: Верховний суд Нідерландів поставив крапку у справі

Реклама

9 червня 2023 року, після майже 9 років судових баталій, Верховний суд Нідерландів повністю задовольнив позовні вимоги держави Україна, зобов'язавши музей Алларда Пірсона передати Національному музею історії України музейні експонати з виставки «Крим - золотий острів у Чорному морі». Про це йдеться на сайті Мін'юсту.

"Наприкінці 2014 року, одразу після анексії Автономної Республіки Крим, росія розпочала кампанію з позбавлення України її національного культурного надбання, ініціювавши за допомогою підставних «кримських» музеїв судовий процес у Королівстві Нідерланди з вимогою передачі в окупований Крим колекцій так званого «Скіфського золота», що до того перебували на виставці в Амстердамському музеї Алларда Пірсона", - йдеться в повідомленні.

З початку 2015 року Україна увійшла в судовий процес у Королівстві Нідерланди з власними позовними вимогами - повернути музейні колекції до Києва.

У грудні 2016 року окружний суд Амстердаму виніс перше рішення у справі, яким визнав, що експонати кримських музеїв із колекції «Крим. Золотий острів у Чорному морі» мають бути повернуті Україні на підставі положень конвенції ЮНЕСКО 1970 року.

Росія оскаржила рішення Амстердамського суду до апеляційного суду, який у жовтні 2021 року також став на бік України. Апеляційний суд зазначивши, що національні культурні інтереси України переважають інтереси кримських музеїв.

26 січня 2022 року росія через підставні кримські музеї подала касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду, а вже 27 січня 2023 року був опублікований висновок генерального радника Верховного суду Нідерландів про безпідставність касаційної скарги і правомірність рішення Апеляційного суду, яким повністю задоволено позовні вимоги України щодо належності колекції Україні як державі.

Сьогодні, 9 червня 2023 року, Верховний суд прийняв остаточне рішення, в основу якого покладено висновок генерального радника Верховного суду Нідерландів.

Як швидко знайти подібні судові рішення? 35 фільтрів для пошуку доступні на ІТ-платформі LIGA360. Дізнайся, як знаходити smart-рішення для захисту в суді за посиланням.

Читайте також:

Україна звернулась до ЄСПЛ через підрив Каховської ГЕС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини