Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроєкт щодо відновлення розгляду справ стосовно дисциплінарної відповідальності суддів пройшов перше читання

Реклама

30 травня Верховна Рада ухвалила в першому читанні за основу проект Закону № 9261 про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення розгляду справ стосовно дисциплінарної відповідальності суддів та забезпечення роботи Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя.

У законопроєкті запропоновано внести зміни до Закону «Про правовий режим воєнного стану», встановивши, що в період дії воєнного стану призначення особи на посаду керівника служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя, його заступника, дисциплінарного інспектора ВРП здійснюється на підставі конкурсу.

Особи, які претендують на зайняття зазначених посад, подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбачену Законом «Про запобігання корупції», та документ про підтвердження рівня володіння державною мовою відповідно до Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Також щодо вказаних осіб проводиться спеціальна перевірка, передбачена Законом «Про запобігання корупції», а також перевірка, передбачена Законом «Про очищення влади».

Водночас проєктом Закону запропоновано віднести посади дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя до категорії «Б» посад державної служби (п. 2 частини другої статті 6 Закону «Про державну службу» у редакції проєкту).

Законопроєктом також запропоновано передбачити, що на посаду дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя може бути призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту та відповідає одній з таких вимог:

  • має стаж роботи на посаді судді не менше семи років;

  • має стаж роботи на посаді прокурора не менше десяти років;

  • має досвід професійної діяльності адвоката, зокрема, щодо здійснення представництва в суді та/або захисту від кримінального обвинувачення щонайменше десять років;

  • має сукупний стаж (досвід) зазначеної в пп. 1 - 3 частини першої статті 28 Закону «Про Вищу раду правосуддя» роботи (професійної діяльності) щонайменше десять років (частини першої статті 28 Закону «Про Вищу раду правосуддя» в редакції проєкту) тощо.

Законопроєктом передбачено також виключити пункт 6 Розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя», який вичерпав свою дію.

Комітету з питань правової політики доручено доопрацювати зазначений законопроєкт з урахуванням поправок і пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи, скоротивши строк подання таких поправок і пропозицій наполовину, та внести його на розгляд Верховної Ради в другому читанні.

За повідомленням прес-служби Апарату Верховної Ради

Як швидко знайти подібні судові рішення? 35 фільтрів для пошуку доступні на ІТ-платформі LIGA360. Дізнайся, як знаходити smart-рішення для захисту в суді, за посиланням.

Читайте також:

Набув чинності Закон щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності: що встановлено?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини