Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності: що встановлено?

Реклама

Інтеграція національного законодавства до стандартів Європейського Союзу є одним із зобов'язань, взятих Україною в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, нормативні зміни у сфері інтелектуальної власності не є винятком.

Так, 15 квітня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності» № 2974-IX («Закон»), який висвітлює певні положення Директиви 2004/48/ЄС про захист прав інтелектуальної власності та вносить зміни до ряду нормативних актів України.

Куди внесли зміни?

Законом внесено зміни до ряду законодавчих актів України, зокрема:

Цивільного кодексу України, Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Законів України «Про охорону прав на промислові зразки», «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», «Про авторське право та суміжні права», «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», «Про охорону прав на компонування напівпровідникових виробів», «Про правову охорону географічних зазначень», «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав».

Що змінилось?

  • доповнено, що вилучення з цивільного обігу товарів, виготовлених або введених у цивільний обіг з порушенням права інтелектуальної власності, та матеріалів і знарядь, які використовувалися переважно для виготовлення товарів з порушенням права інтелектуальної власності здійснюється за рахунок особи, яка вчинила порушення;

  • закріплено можливість застосування такого способу захисту права інтелектуальної власності, як застосування разової грошової виплати, за умови що таке порушення було ненавмисним і без недбалості, а застосування інших способів захисту було б неспівмірним заподіяній шкоді;

  • передбачено додаткові можливості публікації в засобах масової інформації або доведення до загального відома іншим визначеним судом шляхом відомостей про порушення права інтелектуальної власності та зміст судового рішення щодо такого порушення за рахунок особи, яка вчинила правопорушення;

  • процесуальне законодавство доповнено статтями, які конкретизують процедуру витребування доказів у вигляді інформації про походження і мережі розповсюдження товарів чи послуг, що порушують право інтелектуальної власності чи щодо яких існують достатні підстави вважати, що розповсюдження таких товарів або надання таких послуг порушує права інтелектуальної власності.

Така динамічність змін у сфері інтелектуальної власності, у свою чергу, впливає на процеси реформування органів, які забезпечують реалізацію державної політики у цій сфері.

В Україні таким органом є Національний орган інтелектуальної власності (з 28.10.2022 його функції виконує державна організація «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій»). Новим Законом, зокрема, внесено зміни до положень, які регулюють діяльність Національного органу інтелектуальної власності.

Відтак, впроваджені зміни не тільки приблизили українське законодавство у сфері інтелектуальної власності до стандартів ЄС, а й значно посилили механізми захисту прав власника об'єкта інтелектуальної власності.

Ніка Корелова, адвокат АО «Юнімайндс»

Встигайте за трендами юридичного бізнесу - автоматизуйте рутинні завдання. LIGA360 є першим рішенням на українському ринку, яке надає інструменти legal research та моніторингу законодавства, формує аналіз для ваших судових справ з технологіями AI&big data. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Корпоративні спори: суддя висвітлила деякі питання юрисдикційності

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини