Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

23 травня набрали чинності зміни щодо нотаріату та держреєстрації в умовах воєнного стану

Реклама

23 травня набрала чинності урядова постанова від 9 травня 2023 року № 469 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату, державної реєстрації та функціонування державних електронних інформаційних ресурсів в умовах воєнного стану», крім підпункту 2 пункту 3 змін, затверджених цією постановою, який набирає чинності через один місяць з дня її опублікування.

Нагадаємо, документ було офіційно опубліковано в газеті «Голос України» 18 травня.

Очільник Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції Віктор Дубовик навів аналіз важливих положень зазначеної постанови. Зокрема, за словами Віктора Дубовика, зміни торкнуться особливостей вчинення під час дії воєнного стану нотаріальних дій, проведення державної реєстрації, доступу до єдиних і державних реєстрів, держателем яких є Мін'юст, а також градації територій, на яких ведуться (велися) бойові дії. Детальніше про це можна дізнатися із окремого матеріалу ЮРЛІГИ.

Зауважимо, що Комісія Нотаріальної палати України з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності спільно з Відділом методичного забезпечення та інформаційно-аналітичної роботи НПУ підготували Інформаційний лист щодо змін, внесених Постановою № 469.

Зокрема, Нотаріальна палата звернула увагу, що документом виключено пункт 3 Постанови № 164, яким було встановлено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці, та свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

Ці зміни набирають чинності через один місяць з дня опублікування Постанови № 469 (з 19 червня 2023 року).

Де юристам створювати договори? Найзручніший функціонал CONTRACTUM доступний у LIGA360. Перевірка помилок, спільне редагування тексту, аналіз сторін та законодавства - уся договірна робота в єдиному хмарному рішенні. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Мін'юст оновив Порядок надання відомостей з Єдиного держреєстру юросіб, ФОП та громадських формувань

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини