Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують удосконалити порядок прийняття спадщини

Реклама

В Парламенті зареєстровані законопроєкти № 9287 та № 9288 щодо вдосконалення порядку прийняття спадщини.

Проєктом Закону №9287 передбачається внести змін до Закону України «Про нотаріат» та Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», якими передбачити наступне:

- внести зміни до статті 131 Закону України «Про нотаріат», в якій врегулювати питання здійснення нотаріальної діяльності в межах нотаріальних округів. Враховуючи те, що законодавством в особливих випадках (тимчасово окуповані території чи бойові дії) передбачена можливість відкриття спадщини не за місцем відкриття спадщини, пропонується узгодити відповідні положення з нормами Закону України «Про нотаріат» (статті 66, 67, 71), врегулювавши особливості видачі свідоцтва про право на спадщину та вчинення інших нотаріальних дій щодо спадкового майна з урахуванням зазначених особливостей.

- внести зміни до статті 3 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» шляхом вдосконалення порядку визначення статусу окремих територій України тимчасово окупованими.

- особливості спадкування на тимчасово окупованих територіях та територіях, на який ведуться бойові дії пропонується врегулювати не у ст. 111 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», а Цивільному кодексі України, як основному акті цивільного законодавства.

Проєктом № 9288 передбачається внести зміни до Цивільного кодексу, а саме:

- повернути положення статті 1221 Цивільного кодексу України до попередньої редакції шляхом закріплення чіткого загального правила про місце відкриття спадщини за останнім місцем проживання спадкодавця або місцезнаходженням його майна;

- викласти пункт 19 Прикінцевих та перехідних положень в новій редакції, якою передбачити у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану зупинення строків позовної давності, встановлені ЦК України;

- доповнити Прикінцеві та перехідні положення новими пунктами 20, 21, якими передбачити зупинення строків позовної давності під час дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та встановлення спеціальних строків та порядку регулювання спадкових правовідносин на час дії в Україні або окремих її місцевостях воєнного, надзвичайного стану, зокрема на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф.

Читайте також:

Фіктивний шлюб: поняття та наслідки

Адвокати з сімейних справ вивчають актуальні ситуації щодо розлучення, поділу майна, ухилення від сплати аліментів з ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Також система містить повну базу українського законодавства з експертними коментарями. Придбайте ІПС ЛІГА:ЗАКОН за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини