Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Стимулювання розвитку зеленої генерації: Рада прийняла законопроєкт за основу

Реклама

2 травня Верховна Рада підтримала в першому читанні за основу доопрацьований проєкт Закону № 9011-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення енергетичної безпеки та зеленої трансформації енергетичної системи України».

За словами голови Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса, документ спрямований на розвиток малої розподіленої генерації, зокрема на стороні споживача.

Доопрацьований законопроєкт передбачає:

  • Гарантії походження «зеленої» електроенергії. Це дієвий інструмент, який дозволить уникнути додаткового оподаткування українських товарів при ввезенні до країн ЄС із 2026 року. Адже гарантії походження підтвердять «зелений» статус тієї української електроенергії, яка виробляється з відновлювальних джерел (сонце, вітер, біомаса, біогаз, ГЕС) і звільнять від ввізного податку вироблені з її використанням товари.

  • Право виробникам «зеленої» електроенергії самостійно продавати свою електричну енергію на ринку, а доплату здійснюватиме ДП «Гарантований покупець». Доплата визначається як різниця між «зеленим» тарифом і ринковою ціною (так званий Feed-in-Premium).

  • Запроваджується можливість для споживачів встановлювати у себе об'єкти електрогенерації, а неспожиті надлишки електроенергії можна буде відпускати в мережу по вільних ринкових цінах.

  • Збереження стимулів для ВЕС, малих СЕС до кінця 2023 року та довгострокове збереження стимулів для малих домашніх СЕС.

  • Право об'єктів ВДЕ продавати електроенергію на сусідні підприємства за договірними цінами у періоди аварійних або планових обмежень у енергосистемі.

  • Можливість інвесторам встановлювати генерацію на території підприємств-споживачів із подальшим постачанням електроенергії для потреб цих підприємств за договірними цінами.

  • Можливість для ДП «Гарантований покупець» здійснювати експорт української «зеленої» електроенергії (на загальноринкових умовах).

Як енергетичному бізнесу управляти ризиками? Спробуйте корпоративне рішення LIGA360. Законодавство й моніторинг змін енергоринку, перевірка контрагентів з України та Великобританії, відповіді експертів щодо ліцензій, перевірок, мита і податків. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Інвестиційний клімат на ринку розподілу природного газу

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини