Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 квітня діють зміни до Закону про державну реєстрацію юросіб, ФОП та громадських формувань

Реклама

Фахівці Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) розглянули окремі зміни, внесені Законом № 2654-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів» до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (далі - Закон):

1. До Закону вводиться термін «Електронний резидент (е-резидент)», який вживається у значенні, наведеному в Податковому кодексі, а саме: іноземець, який досяг 18-річного віку, не є податковим резидентом України, отримав відповідні кваліфіковані електронні довірчі послуги та інформація про якого внесена до інформаційної системи «Е-резидент».

2. До переліку заявників додається центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері цифрової економіки, - у разі подання документів для державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця у зв'язку з втратою ним статусу електронного резидента (е-резидента) (пункт 8 частини першої статті 1 Закону).

3. Викладено в новій редакції пункт щодо відображення відомостей про фізичну особу - підприємця, які містяться в Єдиному державному реєстрі, а саме в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про види діяльності фізичної особи - підприємця (крім електронних резидентів (е-резидентів) (пункт 6 частини четвертої статті 9 Закону).

4. Відтепер до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, одночасно з відомостями Єдиного державного реєстру про державну реєстрацію створення юридичної особи, державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться у Єдиному державному реєстрі, державну реєстрацію фізичної особи - підприємця та державну реєстрацію змін до відомостей про фізичну особу - підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі, технічним адміністратором Єдиного державного реєстру забезпечується передача відомостей з відповідної заяви про обрання спрощеної системи оподаткування та/або добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість та/або інформації про набуття особою статусу електронного резидента (е-резидента), та/або включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій (частина друга статті 13 Закону).

5. Статтю щодо подачі документів для державної реєстрації доповнено нормою такого змісту: електронний резидент для державної реєстрації як фізичної особи - підприємця подає заяву в електронній формі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг у порядку, визначеному Міністерством юстиції України та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері надання електронних та адміністративних послуг, за умови підписання заявником заяви з використанням кваліфікованого електронного підпису. Документом, що посвідчує особу електронного резидента, є паспортний документ для виїзду за кордон (частина восьма статті 14 Закону).

6. Викладено в новій редакції положення щодо документів, які подаються для державної реєстрації фізичної особи підприємцем, а саме: заява про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця, в якій може зазначатися прохання про реєстрацію такої особи платником податку на додану вартість та/або обрання спрощеної системи оподаткування або інформація про набуття особою статусу електронного резидента (е-резидента) (пункт 1 частини першої статті 18 Закону).

7. Вносяться зміни до переліку документів для проведення припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, оскільки до цього переліку додаються:

  • рішення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері цифрової економіки, про анулювання статусу електронного резидента (е-резидента) - у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця у зв'язку з втратою статусу електронного резидента (е-резидента);

  • заява про скасування статусу електронного резидента (е-резидента) - у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця у зв'язку з втратою статусу електронного резидента (е-резидента) (частина четверта статті 18 Закону).

Майбутнє юридичного ринку вже тут! Спробуйте перше рішення для українських юристів LIGA360, яке поєднало весь обсяг судової практики та законодавства - та аналізує їх за технологіями великих даних. Ухвалюйте максимально інформовані правові рішення з LIGA360.

Читайте також:

Які об'єкти можливо будувати та які будівельні роботи виконувати без дозвільної документації

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини