Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни в оподаткуванні волонтерської діяльності: роз'яснення судді ВС

Реклама

Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Наталія Блажівська взяла участь у роботі круглого столу на тему «Правові аспекти волонтерства під час війни», повідомляє прес-служба ВС.

Доповідачка поінформувала, що наприкінці 2022 року було внесено зміни як до Закону «Про благодійну діяльність та благодійні організації», якими вдосконалено порядок включення благодійників до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії рф, так і до ПК України стосовно звільнення від оподаткування благодійної допомоги, зібраної волонтерами (Закон України від 16 листопада 2022 року № 2747-ІХ).

Суддя зазначила, що сума (вартість) благодійної допомоги не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподаткованого доходу, якщо вона:

  • отримана благодійниками - фізичними особами, які внесені до зазначеного Реєстру волонтерів;

  • отримана для надання благодійної допомоги на користь осіб, визначених ПК України;

  • використана на такі цілі та на відшкодування документально підтверджених витрат таких благодійників, пов'язаних із наданням зазначеної благодійної допомоги.

Тобто сума (вартість) благодійної допомоги включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, з якої не сплачуються відповідні податки та збори, за умови її отримання для конкретних цілей і за умови, що такі кошти отримані благодійниками - фізичними особами, які до 1 січня 2023 року включені до Реєстру волонтерів.

"Водночас ті благодійники, які не встигли зареєструватися в Реєстрі волонтерів до 1 січня 2023 року, хоч і спрямували кошти за визначеними цілями, повинні подати декларацію в загальному порядку до 1 травня (підпункт 49.18.4 ПК України) та сплатити податки та збори в загальному порядку, відповідно до норм розд. IV «Податок на доходи фізичних осіб» та п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПК України з цієї суми 18 % (ст. 167 ПК України) ПДФО та 1,5 % військовий збір.

Якщо отримані благодійниками кошти можна кваліфікувати як інші передбачені ст. 165 ПК України доходи, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, то, звичайно, із цієї суми податки сплачувати не потрібно", - зазначила суддя.

За словами Наталії Блажівської, передбачені законодавством зміни свідчать про те, що мета законодавця - це контроль отриманої благодійної допомоги, а податки з такої не сплачуються лише в разі, якщо відповідна особа-благодійник внесена до Реєстру волонтерів.

При цьому до відповідних змін, внесених Законом № 2747-ІХ, особи розраховували, що якщо вони в наступному році (без обмеження дати) зареєструються у Реєстрі волонтерів, за цей рік сплачувати податки та збори не потрібно. На думку судді, такі зміни фактично звужують їхнє право, а коло обов'язків - розширене, адже для цілей звільнення від сплати податків на цілий рік скорочено можливість реєстрації в Реєстрі волонтерів.

Доповідачка також зазначила, що підпунктом 4.1.9 п. 4.1 ст. 4 ПК України закріплено принцип стабільності, відповідно до якого зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніше як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки. Податки та збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року.

Вона вказала, що фактично нові правила для визначення оподатковуваного доходу для цілей сплати ПДФО для фізичних осіб благодійників запроваджені з порушенням принципу стабільності, прямо закріпленого положеннями ПК України, а також принципу передбачуваності правових норм, який є складовою принципу верховенства права.

"Такі особи, які, між іншим, зазвичай не мають юридичної освіти, з моменту опублікування Закону № 2747-ІХ до 1 січня 2023 року мали лише 20 днів для того, щоб ознайомитися з його змістом, зареєструватися в Реєстрі волонтерів та, як наслідок, не сплачувати відповідні податки із сум переданої на відповідні цілі благодійної допомоги. В умовах воєнного стану, постійного відключення електроенергії та постійних обстрілів територій України рф це був надто короткий строк," - зауважила суддя.

Крім того, доповідачка запропонувала розглянути можливі шляхи врегулювання тих проблемних питань, які нині спостерігаються у відповідній сфері.

На думку Наталії Блажівської, для цілей цих правовідносин необхідно внести зміни до п. 31 підрозділу 1 розд. XX «Перехідні положення» ПК України шляхом подовження строку, протягом якого особи мають зареєструватися в Реєстрі волонтерів, а також шляхом подовження строку для таких осіб благодійників, що зареєструвались в цьому Реєстрі, для подання ними відповідної звітності. Також можна надати можливість у 2022 році застосовувати положення підпункту «б» підпункту 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 ПК України до коштів, перерахованих за відповідними цілями особам, що не встигли у 2022 році зареєструватися в Реєстрі волонтерів.

LIGA360 - надійне джерело інформації під час воєнного стану. Спеціальний блок з законодавчими змінами, аналітикою та роз?ясненнями від експертів, економічними новинами. Отримуйте свіжі дані щодня.

Читайте також:

Фінансовий моніторинг: що врахувати юридичному сегменту?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини