Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Збільшення строків процедури розірвання шлюбу: НААУ не підтримує законодавчу ініціативу

Реклама

Національна асоціація адвокатів України направила до Верховної Ради зауваження та пропозиції до проєкту Закону № 9043 "Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо зміни терміну розгляду заяв про розірвання шлюбу".

Відповідний правовий аналіз здійснив Комітет з сімейного права НААУ.

Метою законопроєкту є зміна (збільшення) термінів розгляду заяв про розірвання шлюбу з метою надати більше часу для обдумування та примирення подружжя.

НААУ зазначає, що виступає проти ухвалення відповідного законопроєкту в його запропонованій редакції, адже він не вирішує ті завдання, які ставить перед собою.

Зазначається, що однією з основних засад сучасного сімейного права є свобода шлюбу, зокрема, особа має право вільно вирішувати питання щодо укладення шлюбу та його збереження, а також розірвання шлюбу та припинення шлюбних відносин. Подавши заяву про розлучення, чоловік чи жінка вже прийняли для себе рішення, і навіть якщо воно емоційне - це свідчить, що взаємовідносини у такої пари нездорові, які завдають кожному з них і дітям ще більшої травматизації.

Крім того, станом на сьогодні існує проблема довготривалого розгляду справ судами. Після прийняття законопроєкту можливе порушення принципу розумних строків розгляду судами таких справ, зазначає НААУ.

Для досягнення цілей законопроєкту Національна асоціація адвокатів України пропонує передбачити обов'язок:

  • при поданні заяви про розірвання шлюбу в одному судовому процесі вирішувати питання також щодо визначення місця проживання дітей, способів участі батьків у їхньому вихованні та утриманні (для подружжя, у якого є спільні діти);

  • інформування подружжя щодо проходження процедури медіації у зв'язку з поданням заяви про розірвання шлюбу (у разі якщо жоден із подружжя не звертався до правоохоронних органів з приводу вчинення щодо нього домашнього насильства або/та за відсутності відповідних рішень суду).

З детальними зауваженнями та пропозиціями можна ознайомитися за посиланням.

Адвокати із сімейних справ вивчають актуальні ситуації щодо розлучення, поділу майна, ухилення від сплати аліментів з ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Також система містить повну базу українського законодавства з експертними коментарями. Придбайте ІПС ЛІГА:ЗАКОН за посиланням.

Читайте також:

Термін розгляду заяв про розірвання шлюбу пропонують змінити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини