Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 20 березня діє урядова постанова щодо посилення захисту національних інтересів за майбутніми позовами України у зв’язку з військовою агресією рф

Реклама

Для забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв'язку з військовою агресією російської федерації рік тому постановою Уряду було запроваджено низку мораторіїв.

Про те, яких змін зазнали нормативні положення, спрямовані на забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв'язку з військовою агресією російської федерації, розповів начальник відділу розгляду скарг у сфері державної реєстрації нерухомого майна Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції України Олег Лук'янчиков.

20 березня набирає чинності урядова постанова від 10 березня 2023 року № 213 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України щодо посилення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв'язку з військовою агресією російської федерації».

Так, внесено зміни до:

Олег Лук'янчиков розповів про ці зміни детальніше:

1. Дозволено проведення ще однієї нотаріальної дії, яка може бути вчинена за зверненням особи, пов'язаної з державою-агресором, а саме видачі свідоцтва про право на спадщину.

Отже, з 20 березня нотаріус не має відмовляти у таких випадках.

Олег Лук'янчиков нагадав, що станом на сьогодні також дозволяється:

  • засвідчення справжності підпису на заяві про вихід з громадянства російської федерації;

  • посвідчення заповіту військовополоненого;

  • нотаріальні дії за зверненнями юридичних осіб, утворених та зареєстрованих відповідно до законодавства України, які відповідають критеріям, визначеним підпунктом першим пункту 1 постанови Кабміну від 3 березня 2022 року № 187.

2. Доповнено перелік осіб, пов'язаних з державою-агресором.

Тепер до них належать також юридичні особи, утворені відповідно до законодавства іноземної держави, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків, яких є російська федерація, громадянин російської федерації, крім того, що проживає на території України на законних підставах, або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства російської федерації, у випадку виконання зобов'язань перед ними за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті.

Олег Лук'янчиков нагадав, що на виконання, у тому числі в примусовому порядку, грошових та інших зобов'язань, кредиторами (стягувачами) за якими є особи, пов'язані з державою-агресором, накладений мораторій.

Зазначений мораторій діє до прийняття та набрання чинності Законом щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов'язаних з державою-агресором.

3. Розширено перелік того, що можуть здійснювати російська федерація і особи, пов'язані з державою-агресором, а саме їм дозволяється відчужувати майно з метою задоволення вимог Національного банку за наданими кредитами рефінансування з підтримки ліквідності банків.

Залишилось без змін положення щодо можливості безоплатного відчуження/передачі ними майна на користь держави Україна.

4. Розширено перелік того, що можна робити на користь осіб, пов'язаних з державою-агресором, і самої рф, а саме дозволяється набуття права власності на підставі:

  • рішення суду;

  • свідоцтва про право на спадщину.

Відповідно у таких випадках зазначені особи зможуть зареєструвати своє право на підставі зазначених документів.

Слід нагадати, що згідно із статтею 5 Закону «Про нотаріат» нотаріус зобов'язаний відмовити у вчиненні нотаріальної дії в разі її невідповідності законодавству України або міжнародним договорам.

У той же час згідно зі статтею 49 цього Закону нотаріусу забороняється безпідставно відмовляти у вчиненні нотаріальної дії.

Перевір, чи у компанії є зв'язки з рф і рб. ContrAgent у LIGA360 покаже всю інформацію про потенційних бізнес-партнерів. Знай, з ким маєш справу.

Читайте також:

Стягнення збитків з рф: чи можна подати позов до національного суду?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини