Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна ламінувати документи?

Реклама

Як такої заборони на ламінування важливих документів в Україні немає, роз'яснює директор Кельменецького місцевого центру з надання БВПД Юлія Олійник.

Однак законодавство зобов'язує державні структури й організації працювати виключно з оригіналами документів, а коли документ заламінований, то не завжди можливо встановити його справжність.

"Адже під цією плівкою можуть бути документи різних людей, складені докупи і заламіновані", - розповіла Юлія Олійник.

Окрім того, на деяких документах є спеціальні штампи або відмітки, як от - штамп апостиль. Цей штамп визнаний в усіх країнах-учасницях Гаазької конвенції і є універсальним для кожної з них. Ставлять апостиль, наприклад, на свідоцтвах про народження та шлюб, щоби вони мали юридичну силу за кордоном. Якщо документи заламіновані, поставити цей штамп просто неможливо.

"При перетині кордону міграційна служба також може перевірити відповідні документи, і якщо вони ламіновані, у вас точно попросять пред'явити інший, оригінальний документ. Тому не рекомендують ламінувати важливі документи, аби вам не відмовили у їх прийнятті", - йдеться в роз'ясненні.

Але це не стосується документів, які відразу виготовлені з полімеру: паспорт громадянина України у формі ID-картки; пенсійне посвідчення; посвідчення водія; міжнародне посвідчення водія та ін.

Договірна робота з CONTRACTUM у LIGA360 стає ще зручнішою. Відтепер користувачі можуть створювати власні шаблони договорів, або максимально адаптувати готові шаблони до власних потреб. Дізнайся більше за посиланням.

Читайте також: Мін'юст роз'яснив особливості нотаріального посвідчення довіреностей на білому аркуші паперу

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини