Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РАУ затвердила роз'яснення щодо гарантованості права на запит адвоката

Реклама

Рада адвокатів України рішенням від 7 березня 2023 року № 18 затвердила роз'яснення щодо гарантованості права на запит адвоката.

Зокрема, РАУ зазначила, що одними із основних прав адвокатів є право звертатися з адвокатськими запитами, у тому числі щодо отримання копій документів, до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, підприємств, установ, організацій, громадських об'єднань, а також до фізичних осіб - за згодою таких фізичних осіб (п. 1 ч. 1 ст. 23 Закону про адвокатуру та адвокатську діяльність (Закон)) та право ознайомлюватися на підприємствах, в установах і організаціях з необхідними для адвокатської діяльності документами та матеріалами, крім тих, що містять інформацію з обмеженим доступом (п. 3 ч. 1 ст. 23 Закону).

Отже, особливим інструментом досягнення цілей адвокатської діяльності є адвокатський запит, який відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону є письмовим зверненням адвоката до органу державної влади, органу місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, громадських об'єднань про надання інформації, копій документів, необхідних адвокату для надання правової допомоги клієнту.

Згідно з ч. 3 ст. 24 Закону орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи, керівники підприємств, установ, організацій, громадських об'єднань, яким направлено адвокатський запит, зобов'язані не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту надати адвокату відповідну інформацію, копії документів, крім інформації з обмеженим доступом і копій документів, в яких міститься інформація з обмеженим доступом.

Відповідно до ч. 3 ст. 24 Закону відмова в наданні інформації на адвокатський запит, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, тягнуть за собою відповідальність, встановлену законом, крім випадків відмови в наданні інформації з обмеженим доступом.

Серед інших гарантій адвокатської діяльності законодавець визначив:

    • заборону будь-якого втручання і перешкод здійсненню адвокатської діяльності (п. 1 ч. 1 ст. 23 Закону);

      • гарантування дотримання засад змагальності і свободи в наданні доказів та доведенні їх переконливості (п. 5 ч. 1 ст. 23 Закону);

      • заборона втручання у правову позицію адвоката (п. 10 ч. 1 ст. 23 Закону).

      Таким чином, виконання конституційної функції професійного правозахисту адвокатом забезпечено необхідністю виконання ним обов'язку по наданню високопрофесійної правової (правничої) допомоги на засадах, в тому числі, пріоритетності інтересів клієнта.

      Пріоритетність інтересів клієнта, крім іншого, визначає побудову правової позиції, виходячи з направленості на досягнення максимально можливих позитивних правових результатів.

      Гарантованим способом формування такої правової позиції є можливість отримання для неї необхідних вихідних даних через інструмент адвокатського запиту, а гарантованими умовами її реалізації - свобода у наданні отриманих у такий спосіб доказів та забезпечення при цьому необхідної змагальності.

      Таким чином, запит адвоката є гарантованим і захищеним законом інструментом адвокатської діяльності, що використовується задля формування та/або реалізації правової позиції адвоката в інтересах клієнта. Законом "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" та Кодексом про адміністративні правопорушення визначено особливий порядок охорони права адвоката на отримання інформації (її носіїв) через адвокатський запит: встановлення обов'язку надання відповідь на адвокатський запит та встановлення відповідальності за невиконання цього обов'язку. Порушення визначеної законодавством України моделі здійснення адвокатської діяльності з використанням гарантованих прав та правомочностей адвоката є неприпустимим.

      Секрет успіху адвоката НААУ - у рішенні LIGA360. Аналіз судових рішень й законодавства, моніторинги й правові сервіси, доступ до кабінету НААУ та Електронного суду. Замов сьогодні та виконуй робочі завдання ефективніше.

      Читайте також:

      Адвокатський запит: як не допустити помилки при оформленні

      Залиште коментар
      Увійдіть щоб залишити коментар
      Увійти
      Підпишіться на розсилку
      Головні новини і аналітика для вас по буднях

      Схожі новини