Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією

Реклама

Наказами Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 6 березня 2023 року № 80 та від 9 березня 2023 року № 84 (далі - накази) затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року № 309.

Накази набрали чинності 10 березня 2023 року.

Фахівці Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) роз'яснили, що зміни стосуються низки територій, зокрема Запорізького району, тому що його статус змінено на територію можливих бойових дій. Такий статус дасть змогу відновити доступ до єдиних та державних реєстрів.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, слід обов'язково враховувати державним реєстраторам, оскільки відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 6 березня 2022 року № 209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану»:

1) державна реєстрація, крім державної реєстрації, що відповідно до законодавства здійснюється в автоматичному режимі, проводиться державними реєстраторами, що перебувають у трудових відносинах із суб'єктом державної реєстрації / суб'єктом державної реєстрації прав, місцезнаходженням якого є адміністративно-територіальна одиниця, що не належить до територій, на яких ведуться активні бойові дії або тимчасово окупованих, та відповідають вимогам, визначеним підпунктом 10-4 цього пункту (абзац другий підпункту 1 пункту 1 Постанови № 209);

2) додатково до заборон (обмежень), встановлених законодавством, забороняється у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань державна реєстрація зміни місцезнаходження юридичної особи, у результаті якої місцезнаходження належатиме до адміністративно-територіальної одиниці, що належить до територій, на яких ведуться активні бойові дії або тимчасово окупованих (абзац десятий підпункту 9 пункту 1 Постанови № 209);

3) протягом дії воєнного стану припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в межах адміністративно-територіальних одиниць, що належать до територій, на яких ведуться активні бойові дії або тимчасово окупованих, інформація про які міститься в переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (підпункт 1 пункту 12 Постанови № 209).

Отримуй максимум інформації для ухвалення юридичних рішень. Усе законодавство й судова практика, аналітика й правова картина дня - є у рішенні LIGA360:Юрист. Замов прямо сьогодні.

Читайте також:

Кабмін ухвалив постанову щодо посилення захисту національних інтересів за майбутніми позовами України у зв'язку з військовою агресією рф

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини