Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд пояснив, коли вимога про припинення трудових відносин є належним способом судового захисту

Реклама

Вимога про припинення трудових відносин за певних обставин є належним способом судового захисту. Про це йдеться в постанові КЦС ВС від 15 лютого 2023 року у справі № 377/169/20, повідомила прес-служба Суду.

Суть справи: позивач працював згідно з контрактом, до закінчення дії якого підприємство реорганізували шляхом приєднання до іншого, позивачу запропонували нижчу посаду, від якої він відмовився. Наказ про звільнення з роботи позивачу не видали, у трудовий контракт змін не вносили, питання щодо його дострокового розірвання роботодавець не ставив. Позивач просив суд, зокрема, зобов'язати роботодавця звільнити його з посади у зв'язку із закінченням строку дії контракту, провести з ним розрахунок при звільненні, стягнути середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні.

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову, оскільки дія контракту продовжилася, працівника не звільнено, тож немає порушеного права, яке б підлягало судовому захисту.

Апеляційний суд змінив мотиви рішення районного суду і відмовив у задоволенні позову з інших правових підстав. Цей суд зазначив, що позивач не ставив вимогу про припинення трудового договору.

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду скасував попередні рішення і визнав припиненими трудові відносини, що виникли на підставі контракту.

Підготувати шаблон договору - просто як ніколи. CONTRACTUM у LIGA360 надає гнучкі можливості редагування, а також готові шаблони договорів англійською та українською мовами. Створюйте власні договори “з нуля” або використовуйте шаблони LIGA ZAKON за основу. Деталі за посиланням.

Правові висновки ВС

Якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного права особи, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону (частини 1 та 2 ст. 5 ЦПК України).

Припинення трудового договору у зв'язку із закінченням строку його дії не потребує заяви чи будь-якого волевиявлення працівника. Власник також не зобов'язаний попереджати або в інший спосіб інформувати працівника про майбутнє звільнення за п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП України. Тому контракт припиняється у зв'язку із закінченням строку його дії. Винятком із цього правила є фактичне продовження трудових відносини, коли жодна зі сторін за закінченням строку дії трудового договору не поставила вимогу про їх припинення.

Після закінчення строку дії контракту трудові відносини з позивачем фактично припинилися, проте рішення про таке припинення відповідач не ухвалив, відповідно, наказ про звільнення позивача у зв'язку із закінченням строку дії контракту не видавався.

За таких обставин відповідач не виконав свого обов'язку щодо прийняття рішення про звільнення позивача у зв'язку із закінченням строку дії контракту, тому право позивача на припинення трудового договору є порушеним.  

Недосконалість національного законодавства та прогалини в правовому регулюванні певних правовідносин не можуть бути підставою для позбавлення особи права на захист її порушених прав в обраний нею спосіб. Тому з урахуванням вимог ч. 2 ст. 5 ЦПК України ефективним способом захисту прав позивача є визнання припиненими трудових відносин між сторонами у зв'язку із закінченням строку дії контракту.

Бажаєте контролювати зміни судових справ? Налаштуйте моніторинг на ІТ-платформі LIGA360. Система сповіщатиме про появу нових рішень відповідної тематики або у певній справі. Замов LIGA360:Юрист прямо сьогодні, щоб ефективно аналізувати судову практику.

Читайте також:

ВРП підтримала проєкт щодо забезпечення письмової фіксації судового засідання у разі неможливості повного фіксування технічними засобами

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини