Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коментар до Кодексу України з процедур банкрутства: видавництво та результати за рік

22 лютого 2023, 10:04
673
0
Автор:
Реклама

На початку минулого року IT-платформа LIGA360 поповнилася новою важливою інформацією - науково-практичним коментарем до Кодексу України з процедур банкрутства. Його підготували науковці Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого та фахівці з практики банкрутства Юридичної компанії «Nobili».

Упродовж року коментарем могли користуватися всі, кого цікавлять актуальні питання правового механізму банкрутства: юристи-практики, арбітражні керуючі, судді, державні службовці, політики, науковці-правники, викладачі, аспіранти і студенти юридичних закладів освіти.

До річниці виходу коментаря до Кодексу України з процедур банкрутства LIGA ZAKON поспілкувалася з представницею ЮК «Nobili» Наталією Тищенко, однією з найдосвідченіших юристок України у сфері банкрутства, адвокатесою, яка практикує, й арбітражною керуючою. А щодо вибору авторів для написання коментаря ми поспілкувалися з керівницею Центру аналізу інформації юридичного напряму Анастасією Матвєєвою. Отже, про видавництво, відгуки спільноти та результати за рік - у матеріалі.

Наталіє, якими були причини написання коментаря до КУзПБ?

Будь-який кодекс України потребує розшифрування. Зазвичай їх коментують науковці, після чого коментар потрапляє на полиці юристів-практиків і стає у пригоді лише в окремих випадках. Чому? Тому що практика є дуже далекою від науки. Мені ж хотілося створити такий коментар, яким я та мої колеги могли б користуватися щодня.

Тож у мене виникла ідея поєднати практичний і науковий досвід. Юридична компанія «Nobili» вже більше ніж 15 років практикує у процедурах банкрутства. То хто, як не ми, досконало знає процедуру та має коментувати Кодекс України з процедур банкрутства? За такою ж вимогою стосовно досвіду було обрано науковців Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, який є передовим у юриспруденції в Україні.

Водночас у порталу LIGA ZAKON виник запит на електронні постатейні матеріали до Кодексу України з процедур банкрутства. Так ми й розпочали співпрацю з підготовки коментаря.

Наталіє, як відбувався процес написання та виходу коментаря?

Як я вже зазначила, цей коментар підготовано разом із науковцями Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого. Звичайно, ми обмінювалися думками та пропозиціями щодо тих чи інших частин кодексу, ділилися досвідом. Тобто працювали в симбіозі теорії та практики.

Також велику увагу приділяли зручності для користування і швидкого пошуку потрібної інформації.

Передусім я робила для себе, як для арбітражної керуючої, яка практикує, комфортний інструмент для щоденного користування.

Як юридичний ринок сприйняв вашу працю?

Коментар до Кодексу гарно запустився. Ми презентували електронну версію на платформі LIGA360, якою користується понад 100 тисяч клієнтів.

Науково-практичний коментар рекомендували голова Східного апеляційного господарського суду Павло Тихий і член науково-консультативної ради Національної асоціації арбітражних керуючих України Євген Білоусов, а також схвалила Національна асоціація арбітражних керуючих України для використання у процесі підготовки осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, та у практичній діяльності арбітражних керуючих.

Відверто кажучи, юридичний ринок досить скупий на відгуки, але ми бачимо, що нашим коментарем цікавляться не тільки арбітражні керуючі та юристи в банкрутстві, а й судді. Для нас це рівень і визнання. Усі відгуки, які ми отримали були позитивними. Приємно розуміти, що фахівці користуються ним постійно.

Закони змінюються. Чи плануєте випускати оновлений коментар?

За динамічної зміни законодавства України коментар до Кодексу, загалом, залишається актуальним і досі. Проаналізувавши відгуки фахівців за рік, ми розуміємо, що створили унікальний продукт на юридичному ринку, який має попит не тільки у професіоналів, а й у студентів, які поки що лише вивчають процедуру банкрутства. І також отримуємо подяки від колег.

Так, ми плануємо друге видання та зробимо його вже з урахуванням оновленого законодавства, нашого першого досвіду та відгуків користувачів.

Анастасіє, скажіть, будь ласка, якими критеріями керувалися під час добору авторського колективу для підготовки коментаря?

Передусім ми оцінювали практичний досвід у сфері банкрутства, репутацію, а також відгуки колег по юридичному ринку. Також ми багато років успішно та продуктивно співпрацюємо з компанією «Nobili» в підготовці різного роду контенту з питань банкрутства, тому вибір був просто очевидним.

Анастасіє, чи задоволені Ви тим, який вийшов коментар і які відгуки надійшли від користувачів?

Так, це справді унікальний випадок, коли теоретики писали коментар разом з арбітражним керуючим, який практикує, тому він виявився цікавим багатьом користувачам. За рік ми не отримали жодного зауваження чи негативного відгуку, що не може не радувати. Дуже дякуємо компанії «Nobili» за таку круту роботу.

Хочеш побачити українське законодавство станом на певну дату? Спробуй функціонал Time Maschine у LIGA360. Дізнайся більше інструментів для правового аналізу за посиланням.

Читайте також: Ризик-менеджмент в роботі юридичної компанії під час війни

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини