Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Велика Палата ВС підтвердила неможливість повернення ПриватБанку колишнім власникам

Реклама

Велика Палата Верховного Суду 15 лютого 2023 року підтвердила неможливість повернення державного ПриватБанку колишнім власникам. Про це повідомила прес-служба Нацбанку.

Зокрема, залишено в силі ухвалу Господарського суду міста Києва від 2 червня 2021 року, якою було закрито провадження у справі про визнання недійсними договорів купівлі-продажу ПриватБанку, внаслідок яких держава набула у власність 100% акцій банку в грудні 2016 року. 

Зазначається, що справа була відкрита за позовом колишнього голови правління та міноритарного акціонера ПриватБанку Олександра Дубілета.

Він намагався оскаржити договір купівлі-продажу акцій неплатоспроможного ПриватБанку, внаслідок якого держава:

  • набула у власність 100% акцій банку;

  • витратила на його докапіталізацію понад 155 млрд грн.

"Вітаємо рішення Верховного Суду, який визнав правомірним застосування в цій справі норм Закону № 590-ІХ. Таке рішення не тільки поставило крапку в цій справі. Воно дасть змогу вирішити понад 40 ініційованих іншими пов'язаними з ПриватБанком особами подібних спорів та унеможливить повернення акцій державного банку колишнім власникам. Адже відповідно до цього закону провадження в таких справах підлягають закриттю. Єдиним можливим способом захисту прав колишніх учасників банку в разі їх порушення є відшкодування завданої шкоди в грошовій формі", - прокоментував рішення Великої Палати Верховного Суду Голова Національного банку України Андрій Пишний.

Він також нагадав, що відповідно до статті 41 Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" після укладення договору купівлі-продажу акцій неплатоспроможного банку та їхньої передачі інвестору держава як інвестор не може бути позбавлена права власності на придбані нею акції банку та такі акції не можуть бути витребувані на користь попереднього власника.

Як спрогнозувати ваші шанси на перемогу в суді? Скористайтеся ІТ-платформою LIGA360. Технології штучного інтелекту проаналізують вашу позовну заяву, щоб ви змогли оцінити перспективність справи й скоригувати аргументи. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Особливості здійснення господарського судочинства в умовах війни

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини