Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПАРЄ проголосувала за трибунал над військово-політичним керівництвом росії та білорусі

Реклама

26 січня Парламентська асамблея Ради Європи проголосувала за трибунал над путіним та лукашенком у Гаазі.

Про це повідомив член української делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко.

Відповідна резолюція, яка була підтримана одноголосно, закликає негайно створювати Міжнародний трибунал над військово-політичним керівництвом росії та білорусі.

Місцем проведення трибуналу пропонується Гаага, зазначив Олексій Гончаренко.

Власний кореспондент Укрінформу поінформував, що ПАРЄ в резолюції «Правові аспекти та аспект прав людини в агресії російської федерації проти України» підтверджує, що збройний напад та широкомасштабне вторгнення російської федерації в Україну 24 лютого 2022 року є "агресією" відповідно до положень резолюції 3314 Генасамблеї ООН і явно порушує Статут Організації Об'єднаних Націй, як і Статут Ради Європи. При цьому спроба анексії Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України у результаті незаконних так званих "референдумів", організованих росією в цих регіонах у вересні 2022 року, "є подальшою ескалацією агресії проти України".

"російська федерація вважатиметься такою, що продовжує свою агресію, доки суверенітет, територіальна цілісність, єдність і політична незалежність України в межах її міжнародно визнаних кордонів не будуть повністю відновлені. Асамблея нагадує, що нинішня агресія є продовженням агресії, розпочатої 20 лютого 2014 року, яка включала вторгнення, окупацію та незаконну анексію Криму російською федерацією", - йдеться у резолюції, повідомляє Укрінформ.

ПАРЄ також зазначила, що "білорусь бере участь в агресії російської федерації проти України, оскільки дозволила російській федерації використовувати свою територію для здійснення актів агресії проти України". "Її роль і співучасть повинні бути засуджені міжнародним співтовариством, а її лідери повинні бути притягнуті до відповідальності", - заявили депутати ПАРЄ.

Зазначаючи, що неспровоковані акти агресії, вчинені російською федерацією та білоруссю, є явним порушенням Статуту ООН та не мають жодного правдоподібного юридичного обґрунтування, ПАРЄ заявила, що "ці дії відповідають визначенню злочину агресії, викладеному в статті 8 bis Статуту Міжнародного кримінального суду (МКС) і згідно зі звичаєвим міжнародним правом".

"російські й білоруські політичні та військові лідери, які планували, готували, ініціювали або здійснювали ці дії, а також ті, хто мав можливість контролювати або керувати політичними чи військовими діями держави, повинні бути ідентифіковані та притягнуті до відповідальності. Без їхнього рішення щодо розв'язання цієї агресивної війни проти України звірства, що випливають з неї (воєнні злочини, злочини проти людяності та можливий геноцид), а також усі руйнування, смерті і збитки, спричинені війною, у тому числі законними воєнними діями, не відбулися б", - йдеться у резолюції.

Зауваживши, що Міжнародний кримінальний суд наразі не має юрисдикції щодо злочину агресії проти України і що не існує іншого міжнародного кримінального трибуналу, компетентного переслідувати і карати за цей злочин, ПАРЄ повторила свій заклик до держав-членів та держав-спостерігачів Ради Європи "створити спеціальний міжнародний кримінальний трибунал щодо злочину агресії проти України, який має бути схвалений та підтриманий якомога більшою кількістю держав та міжнародних організацій, зокрема Генеральною асамблеєю Організації Об'єднаних Націй".

Фото: офіційна сторінка Верховної Ради України у Facebook

LIGA360 - зручний інструмент для юриста-міжнародника. Знаходь та аналізуй європейське законодавство, отримай рекомендації в питаннях міжнародних відносин, прав людини й громадянства, воєнного стану. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Читайте також:

ЄСПЛ визнав міждержавну справу «Україна та Нідерланди проти росії» прийнятною

Рішення щодо прийнятності справи "Україна та Нідерланди проти росії": Уповноважена у справах ЄСПЛ окреслила основні моменти

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини