Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рішення щодо прийнятності справи "Україна та Нідерланди проти росії": Уповноважена у справах ЄСПЛ окреслила основні моменти

Реклама

Маргарита Сокоренко, Уповноважена у справах Європейського суду з прав людини, розповіла про основні моменти рішення ЄСПЛ щодо прийнятності міждержавної справи "Україна та Нідерланди проти росії".

«ЄСПЛ погодився з доводами Уряду України стосовно того, чому ЄСПЛ має розглядати зазначену заяву», зазначила Маргарита Сокоренко.

За її словами, Європейський суд з прав людини одностайно вирішив, що з 11 травня 2014 року події підпадають під юрисдикцію суду, оскільки території, які були захоплені російськими окупаційними адміністраціями, продовжували перебувати під контролем російської федерації, і щонайменше до 26 січня 2022 року - дати усних слухань щодо прийнятності.

«ЄСПЛ вказав на доведення присутності на сході України російських військових з квітня 2014 року та широкомасштабне розгортання російських військ найпізніше із серпня 2014 року! Вперше та безпрецедентно для міжнародного суду та міжнародного права в цілому!», наголосила Маргарита Сокоренко.

Окремо ЄСПЛ вказав, що Україна та Нідерланди довели, що росія здійснювала контроль над її окупаційними органами днр/лнр через пряме залучення підрозділів зс рф, надання озброєння та логістичну підтримку, надання безпосередньої політичної, економічної, гуманітарної підтримки.

Суд відкинув твердження росії про фальсифікацію доказової бази проти них, упередженість експертних висновків та досліджень, і потурання у цьому інших країн та міжнародних організацій.

Відкинув твердження рф, що міждержавна справа є «повністю необґрунтована» та «не відповідає вимогам справжніх скарг у розумінні статті 33 Конвенції».

Суд визнав прийнятними скарги України про існування «адміністративної практики» порушень росією прав людини за статтями 2 (право на життя), 3 (заборона катування), 4 (заборона рабства), 5 (особиста свобода і недоторканість), 9 (свобода релігії), 10 (свобода слова), 11 (право на мирні зібрання), 14 (заборона дискримінації).

Важливо: Уряд України також скаржився на бомбардування та обстріли територій, що не перебували під контролем російських окупаційних адміністрацій. ЄСПЛ зазначив, що оскільки жертви перебували поза межами контрольованих окупаційними адміністраціями територій, ці скарги не підпадають під територіальну юрисдикцію росії. Тому було доцільним розглянути, чи такі скарги можуть підпадати під юрисдикцію росії через керівництво чи контроль агентів російської держави («особиста юрисдикція»). Це вимагало кропіткого вивчення, з посиланням на конкретні факти стверджуваних інцидентів, того, чи відповідні інциденти були «воєнними операціями, які проводилися під час активних бойових дій», а тому виключалися з особистої юрисдикції на цій підставі (як і в справі "Грузія проти Росії (ІІ)"). Це питання було настільки пов'язано із суттю справи, що ЄСПЛ вирішив приєднати це питання до розгляду питання по суті, зазначила Маргарита Сокоренко.

Нагадаємо, 25 січня 2023 року ЄСПЛ визнав міждержавну справу «Україна та Нідерланди проти росії» прийнятною (детальніше).

Європейське законодавство українською мовою - доступне у LIGA360. Аналізуй нормативні акти та міжнародні угоди, отримуй роз'яснення експертів щодо окремих питань європейського законодавства. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини