Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк урегулював діяльність Експортно-кредитного агентства

Реклама

Нацбанк урегулював діяльність Експортно-кредитного агентства (далі - ЕКА) як страховика зі спеціальним статусом.

Відповідна постанова Правління НБУ від 6 січня 2023 року № 1 "Про затвердження Положення про ліцензування Експортно-кредитного агентства та умови провадження ним діяльності із страхування, перестрахування, надання гарантій та внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" набирає чинності з 10 січня 2023 року.

Регулятор роз'яснив, що прийнятим документом:

  • унормовано порядок включення ЕКА до Державного реєстру фінансових установ, ліцензування ЕКА та умови провадження ним діяльності із страхування, перестрахування, надання гарантій;

  • установлено вимоги до системи внутрішнього контролю, системи управління ризиками, звітності, перестрахування ризиків і кваліфікаційних вимог до керівників та ключових осіб ЕКА;

  • як до страховика зі спеціальним статусом установлено вимоги до нормативу достатності капіталу та платоспроможності. Також визначено особливості формування ЕКА страхових резервів.

НБУ нагадав, що ЕКА створено з метою стимулювання експорту товарів (робіт, послуг) українського походження та підтримки суб'єктів господарювання - резидентів України, які здійснюють експорт товарів (робіт, послуг) українського походження, шляхом страхування, перестрахування, надання гарантій за договорами, які забезпечують розвиток експорту.

Із 7 січня 2023 року Нацбанк отримує повноваження щодо регулювання діяльності ЕКА. Агентство має привести свою діяльність у відповідність до вимог, установлених зазначеною постановою, та подати в установленому регулятором порядку документи для отримання ліцензії до 7 липня 2023 року.

Захистіть свій бізнес інформацією у новому році. Тільки до 15 січня ви можете підключити до 5 співробітників компанії до LIGA360 та отримати знижку 30%. А ще ви отримаєте додаткові сервіси медіамоніторингу та договірної роботи. Дізнайтесь більше переваг LIGA360 за посиланням.

Читайте також:

Відновив роботу вебпортал електронних послуг «Он-лайн будинок юстиції»

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини