Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адміністративний збір - 2023: Нотаріальна палата підготувала інформаційний лист

Реклама

Комісія Нотаріальної палати України з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності спільно з Відділом методичного забезпечення та інформаційно-аналітичної роботи НПУ підготували інформаційний лист «Щодо розмірів адміністративного збору за державну реєстрацію прав та їх обтяжень, внесення змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, державну реєстрацію змін до відомостей про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, надання інформації/відомостей з 1 січня 2023 року» із таблицею.

У додатковій інформації до таблиці щодо визначення розміру адміністративного збору, зокрема, Нотаріальна палата звернула увагу, що розрахунок розміру адміністративного збору для двох реєстраційних дій (за державну реєстрацію обтяження майбутніх об'єктів нерухомості, включених до гарантійної частки; за державну реєстрацію спеціального майнового права на майбутній об'єкт нерухомості) здійснюється від мінімальної заробітної плати, а не від прожиткового мінімуму для працездатних осіб; при цьому не зазначено, що такий розрахунок здійснюється від показника, встановленого законом на 1 січня календарного року, а також відсутня вимога щодо округлення до найближчих 10 гривень. Таким чином, до уніфікації порядку обчислення такий адміністративний збір слід справляти від мінімальної заробітної плати, встановленої на день подачі документів для проведення державної реєстрації прав, та не округлювати до найближчих 10 гривень.

Адміністративний збір справляється за одну надану послугу у сфері державної реєстрації прав.

У разі надання однієї послуги у сфері державної реєстрації прав одночасно усім співвласникам нерухомого майна адміністративний збір справляється один раз у повному обсязі.

У разі відмови у проведенні реєстраційних дій адміністративний збір не повертається.

У разі відкликання заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень адміністративний збір підлягає поверненню.

Також НПУ зауважила, що адміністративний збір не справляється за проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичних осіб та їхніх установчих документів, змін до відомостей про фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, пов'язаних із змінами в адміністративно-територіальному устрої України, а також зміни місцезнаходження юридичної особи, місця проживання фізичної особи у зв'язку із зміною назви (перейменуванням) скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об'єктів топоніміки населених пунктів.

У разі якщо законами визначено строк для приведення у відповідність до них, адміністративний збір не справляється при внесенні змін до відомостей, у тому числі змін до установчих документів, у строк, визначений цими законами.

У разі відмови в державній реєстрації адміністративний збір не повертається. Якщо протягом місяця з дня прийняття рішення про відмову заявником повторно подано документи для відповідної державної реєстрації, адміністративний збір не справляється.

За виправлення технічної помилки, допущеної з вини заявника, справляється адміністративний збір у розмірі 30 відсотків адміністративного збору, встановленого частиною першою статті 36 Закону № 755-IV "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".

Відповідно до частини третьої статті 37 Закону № 755-IV фінансове забезпечення приватних нотаріусів здійснюється за рахунок 60 відсотків коштів адміністративного збору, що залишається у приватних нотаріусів, які здійснили державну реєстрацію.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Читайте також:

Адміністративний збір на держреєстрацію 2023

Адміністративний збір на держреєстрацію 2023: нерухомість

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини