Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада прийняла Закон, що гарантує безпечність пакування харчових продуктів

Реклама

Держпродспоживслужба інформує, що у рамках інтеграції національного законодавства до стандартів Європейського Союзу 3 листопада у Верховній Раді більшістю голосів було ухвалено в другому читанні Закон (проект № 4568) «Про матеріали і предмети, що призначені для контакту з харчовими продуктами». Документ набуває чинності через 3 роки після його опублікування. За цей час Уряд спільно з іншими органами виконавчої влади мають розробити нормативно-правові акти і забезпечити первинне наповнення Державного реєстру.

Закон спрямований на забезпечення належного захисту здоров'я громадян та інтересів споживачів і поширюється на предмети та матеріали, у тому числі на активні та інтелектуальні предмети, а також матеріали, призначені для контакту з харчовими продуктами, розміщені на ринку України, які в готовому вигляді:

  • призначені для контакту з харчовими продуктами;

  • вже контактують з харчовими продуктами і були призначені для цієї мети;

  • ймовірно можуть контактувати з харчовими продуктами або переносити свої складові на харчові продукти за звичайних чи прогнозованих умов використання.

Йдеться про пакувальні матеріали для харчових продуктів, зокрема папір, картон, фольга, плівка, скло, деревина, текстиль, пластик тощо; посуд і кухонне приладдя та матеріалів, з яких вони вироблені (кераміка, метал, скло тощо); матеріали, які містить упаковка (фарб, клеїв, лаків, силіконів, воску, смоли тощо).

Державний контроль і нагляд в галузі безпечності харчових продуктів, в тому числі і предметів, що з ними контактують, належить до компетенції Держпродспоживслужби.

Закон імплементує в національне законодавство положення низки актів ЄС, а саме:

  • Регламенту Комісії (ЄС) 2023/2006 про належну виробничу практику матеріалів та виробів, призначених для контакту з продуктами харчування;

LIGA360 - перше рішення для автоматизації legal research на українському ринку. Миттєвий аналіз мільйонів законодавчих актів та судових справ для формування найефективніших правових позицій. Замов прямо сьогодні.

Читайте також:

Закон "Про державну реєстрацію геномної інформації людини" офіційно опубліковано

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини