Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держзамовлення для сфери оборони: бізнесу розширили перелік підстав для перегляду цін

Реклама

Ціни на постачання товарів та послуг для сектору безпеки й оборони відтепер переглядатимуться в разі істотних змін економічних умов (таких як курс валют, індекс споживчої інфляції, оновлення податкового законодавства тощо). Про це йдеться в постанові Кабміну № 1152, повідомила прес-служба Мінекономіки.

«Забезпечення стабільного та своєчасного постачання товарів і послуг для потреб української армії - ключове завданням Уряду в умовах війни. І ми прагнемо, щоб максимум держзамовлень в сфері оборони та безпеки отримували саме вітчизняні виробники. Рішенням Уряду ми прибрали перешкоди, які заважали українським підприємствам, зокрема малому і середньому бізнесу, брати участь в оборонних держзамовленнях через жорстку фіксацію цін. 

Кабінет Міністрів України суттєво розширив перелік підстав для перегляду цін за контрактами за державні кошти для сектору безпеки та оборони. Зокрема, коригування цін відбуватиметься в разі зміни податкових ставок, суттєвих курсових коливань та зростання інфляції. Таким чином, бізнес матиме можливість планувати на коротко- та середньострокову перспективу і буде більш захищеним від обставин непереборної сили», - зазначила Перший віцепрем'єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко. 

Зміни передбачають, що у період воєнного стану договірні ціни на постачання товарів, виконання робіт та надання послуг для сектору безпеки й оборони можуть переглядатися в разі зміни:

  • ставок податків і зборів, пільг з оподаткування і т. ін.; 

  • індексу споживчих цін;

  • курсу іноземної валюти;

  • біржових котирувань або показників Platts, ARGUS;

  • регульованих цін (тарифів), нормативів, середньозважених цін на електроенергію на ринку «на добу наперед», що застосовуються в державному контракті (договорі). 

Ціни переглядатимуться пропорційно до зміни фінансового навантаження на учасника контракту (договору).

Також істотні умови контракту можуть змінюватися у разі подовження строків дії контракту (договору), передачі товару, виконання робіт чи надання послуг. Ця умова діятиме лише за наявності документально підтверджених об'єктивних обставин, що спричинили подовження, зокрема затримки фінансування витрат замовника. І в даному випадку зміни не повинні призводити до збільшення суми, визначеної в держконтракті чи договорі.

Крім того, зазначається, що встановлено низку запобіжників від несумлінного виконання обов'язків постачальниками робіт, товарів та послуг. Зокрема, передбачено, що ціна контракту чи договору не може бути збільшена у разі:

  • доведеного неналежного виконання державного контракту (договору) з вини виконавця; 

  • прострочення термінів поставок чи виконання робіт з вини виконавця;

  • здійсненої попередньої оплати.

Перевір, чи у компанії є зв'язки з рф і рб. ContrAgent у LIGA360 покаже всю інформацію про потенційних бізнес-партнерів. Знай, з ким маєш справу.

Читайте також:

Україна припиняє реєстрацію об'єктів права ІВ, пов'язаних з росією, у митному реєстрі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини