Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скорочення держслужбовців: в чому полягає нова ініціатива Кабміну та чого очікувати?

Реклама

Кабінет Міністрів України ініціює реформу зменшення кількості державних службовців. Загалом кількість працівників органів виконавчої влади скоротиться з 237 000 до 64 000 осіб. Державні видатки на оплату праці скоротяться вдвічі, а заробітна плата вдвічі зросте.

Основна ціль реформи - це підвищення ефективності діяльності інституту державної служби та зменшення видатків на утримання чиновників.

Зміни у кількості міністерств.

Так, реформа передбачає зміни у кількості міністерств, їх планують зменшити з 20 до 14.

Міністерство розвитку громад і територій, Міністерство з реінтеграції тимчасово окупованих територій та Міністерство інфраструктури планують об'єднати в Міністерство розвитку громад, інфраструктури, територій і реінтеграції.

Міністерство економіки, Міністерство аграрної політики, та Міністерство стратегічних галузей економіки будуть об'єднані у новостоворене відомство - Міністерство інновацій та економічного розвитку.

Також, планують об'єднати Міненергетики та Мінекології. Вони стануть Міністерством енергетики, сталого розвитку та природних ресурсів.

Зміни також торкнуться галузі освіти та культури - Міністерство освіти, Міністерство молоді та спорту і Міністерство культуриоб'єднають у Міністерство розвитку людського капіталу.

Міністерство у справах ветеранів ліквідують, а деякі відомства доповнять новим функціоналом. Так, Міністерство соціальної політики може стати Міністерством добробуту та розвитку продуктивних сил. МЗС у новій структурі уряду може перетворитися на Міністерство закордонних справ та євроінтеграції.

Реформа в процесі розробки, тому в міністерствах поки що відмовляються від оприлюднення офіційного документа, але проект напрацювань уже є у відкритому доступі, на жаль, без офіційного підтвердження.

Скорочення кількості працівників.

Відповідно до презентації Мінцифри, за перші пів року реформи чисельність державних службовців скоротиться на 60 тис осіб.

Внаслідок об'єднань міністерств та функцій забезпечення їх діяльності штат центральних апаратів міністерств скоротиться з 9,2 тис до 2,7 тис осіб. Кількість працівників їх територіальних органів - з понад 15 тис до менш ніж 9 тис.

Кількість працівників міністерств зменшать шляхом централізації функцій підтримки їхньої роботи в одній установі - Центрі уряду.

Даний орган має замінити Секретаріат Кабміну і відповідатиме за бухгалтерію, управління персоналом та фінансами, юридичне забезпечення, ІТ-сектор, безпеку та адміністративно-господарську діяльність у всіх міністерствах.

Окрім цього, планується зменшення працівників Пенсійного фонду, Податкової служби, Держстату. Після реформи кількість таких органів скоротиться з 58 до 43 тисяч, кількість працівників у їх центральних апаратах - з 13 тисяч до 4,3 тис осіб, у територіальних - з 80 тис. осіб до 40 тисячі осіб.

Однак, за словами міністра Кабінету міністрів Олега Немчінова, скорочення держслужбовців, почнеться в першу чергу з тих які виїхали за кордон, або взяли тривалу відпустку за власний рахунок, або знаходяться в простої чи працюють дистанційно. Крім того, скоротять представників держапарату, які залишились на тимчасово окупованій теритоії, адже вони все одно зараз не можуть виконувати покладених на них функцій.

Зміни щодо заробітної плати.

Уряд розраховує, що реалізація реформи дозволить скоротити половину чиновників, проте видатки на їхнє утримання пропорційно не зменшаться. Аби мотивувати держслужбовців працювати ефективніше, їм доведеться платити ринкові зарплати. Тим більше, що це пропонує сама концепція реформи.

Автори реформи підрахували, що звільнення чиновників дозволить щорічно економити 12 млрд грн.

Підсумовуючи вищесказане можемо зробити висновок, що реформа Уряду дозволить зекономити близько 12 мільярдів грн в умовах великого дефіциту бюджету, спричиненого війною та дасть змогу підвищити заробітну плату працівників органів виконавчої влади вдвічі без зростання державних видатків.

Знайдіть потрібний шаблон договору в один клік! У цьому допоможе Contractum від LIGA360. Система надає декілька варіантів шаблонів за популярними тематиками, щоб обрати оптимальну структуру. Спробуйте сьогодні.

Читайте також: Кабмін ухвалив рішення щодо організації роботи держслужбовців і працівників держорганів у період воєнного стану

Фіксація збитків від бойових дій рф: поради юристів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини