Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визначена процедура розгляду справ про порушення законодавства у сфері госэкспортконтроля

4 березня 2010, 11:29
376
0
Реклама

Державна служба експортного контролю визначилася з порядком розгляду справ про порушення юрособами законодавства у сфері госэкспортконтроля (при порушенні правил міжнародної передачі товарів). Згідно з правилами, юридична особа може притягати до відповідальності впродовж 6 місяців з дня виявлення правопорушення, проте не пізніше ніж через рік з дня порушення вимог, встановлених Законом "Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення і подвійного використання".

Підготовка справ до розгляду здійснюється уповноваженими посадовцями відповідального підрозділу держслужби експортного контролю, із залученням фахівців одного з профільних підрозділів. При цьому рішення про накладення штрафу може прийматися тільки Главою Госэкспортконтроля, а також його заступниками. Термін ухвалення рішення про застосування штрафних санкцій складає 10 днів з дня отримання матеріалів, необхідних для вирішення справи.

Проводити моніторинг і контролювати "правильність" здійснення міжнародних постачань товарів військового призначення і подвійного використання повинні фахівці профільних підрозділів Госэкспортконтроля. Після встановлення факту правопорушення дія дозвільного документувиданого для міжнародної передачі товарів, припиняється. Розгляд справи може бути відкладений у зв'язку з необхідністю отримання додаткових доказів, залучення до справи експертів, а також у ряді інших випадків, коли розглянути справу і прийняти по ній рішення на основі наявних документів неможливо. Цікаво, що конкретних термінів (навіть приблизних) для відкладення розгляду справи не встановлено, тому сама процедура може затягнутися на невизначений термін.

Нові правила, розроблені держслужбою експортного контролю, регламентують також порядок підготовки справи до розгляду, а також процедурні моменти його безпосереднього розгляду. Зокрема, справа може бути розглянута навіть за відсутності керівника компанії, яку притягають до відповідальності. Ухвалення рішення оформляється у вигляді постанови, а відносно самого підприємства можуть бути застосовані штрафні санкції: від 100 до 1000 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян, або від 1700 до 17000 гривен. Окрім цього, за ряд досконалих порушень може бути накладений штраф у розмірі 100 % від вартості товарів, які були об'єктом міжнародної передачі. Штраф слід сплатити в 15-денний термін з дня винесення постанови про стягнення штрафу, втім, як завжди, ця постанова може бути оскаржена в адміністративному або судовому порядку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини