Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мін'юст роз'яснив особливості застосування законодавства щодо порядку присвоєння адрес об'єктам нерухомості

Реклама

Міністерство юстиції на запит Нотаріальної палати України роз'яснило особливості застосування законодавства щодо порядку присвоєння адрес об'єктам нерухомості.

Окремі питання застосування законодавства, що регулює порядок присвоєння адрес об'єктам нерухомого майна, було порушено НПУ у зверненні до Міністерства юстиції.

Нотаріальна палата просила надати роз'яснення щодо суперечності норм частин четвертої та п'ятої статті 26-3 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» та Порядку присвоєння адрес об'єктам будівництва, об'єктам нерухомого майна (затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 7 липня 2021 року № 690) в частині визначення органів, уповноважених на присвоєння адрес об'єктам нерухомого майна; можливості застосування для цілей державної реєстрації відомостей щодо адреси такого об'єкта з відомостей про технічну інвентаризацію, отриманих державним реєстратором з ЄДЕССБ, та клопотала про внесення відповідних змін до Порядку № 690.

Міністерство юстиції у відповідь на лист НПУ надало роз'яснення (лист № 51790/50297-33-22/8.4.1).

Зокрема, у документі зазначається, що головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику, зокрема, у сфері будівництва та містобудування, є Міністерство розвитку громад та територій.

Мін'юст не приймає рішень щодо доцільності внесення змін до Порядку № 690 у зв'язку з тим, що зазначене питання виходить за межі його повноважень.

Щодо належного застосування законодавства під час проведення реєстраційних дій міністерство повідомило нижченаведене.

Порядком № 690, прийнятим Урядом на розвиток положень Закону "Про регулювання містобудівної діяльності", затверджено єдину процедуру присвоєння, зміни, коригування адрес об'єктів будівництва, будинків, будівель, споруд, окремих частин об'єкта, які є самостійними об'єктами права на нерухоме майно (квартир, гаражних боксів, машиномісць, інших житлових та нежитлових приміщень).

Згідно з пунктом 8 Порядку № 690 присвоєння адреси з реквізитом "номер окремої частини об'єкта" (номер квартири, гаражного боксу, машиномісця, іншого житлового та нежитлового приміщення, яке є самостійним об'єктом права на нерухоме майно у складі іншого об'єкта) здійснюється уповноваженими органами з присвоєння адрес за поданням забудовника:

  • під час присвоєння адреси об'єкту нового будівництва, частинами якого є зазначені окремі частини об'єкта, - відповідно до затвердженої проектної документації та пропозицій замовника щодо нумерації окремих частин об'єкта;

  • під час присвоєння адреси закінченому будівництвом об'єкту, частинами якого є зазначені окремі частини об'єкта, - відповідно до затвердженої проектної документації, матеріалів технічної інвентаризації та пропозицій замовника щодо нумерації окремих частин об'єкта;

  • у випадку, визначеному абзацом тринадцятим частини четвертої статті 26-3 Закону "Про регулювання містобудівної діяльності", для об'єктів з існуючим поділом на окремі частини, - відповідно до матеріалів технічної інвентаризації та пропозицій замовника щодо нумерації окремих частин об'єкта; у порядку, визначеному частиною восьмою статті 26-3 Закону "Про регулювання містобудівної діяльності".

Присвоєння адреси з реквізитом "номер окремої частини об'єкта" для об'єктів, що не мають поділу на окремі частини, здійснюється відповідно до абзаців другого і третього цього пункту з дотриманням вимог абзаців другого - п'ятого частини третьої статті 26-3 Закону "Про регулювання містобудівної діяльності".

Частиною п'ятою статті 26-3 Закону "Про регулювання містобудівної діяльності" передбачено, що уповноваженими органами з присвоєння адрес є:

  • виконавчий орган сільської, селищної, міської ради - у разі, якщо об'єкт знаходиться у межах території, на яку поширюються повноваження сільської, селищної, міської ради;

  • місцева державна адміністрація - у разі, якщо об'єкт знаходиться у межах території, на яку не поширюються повноваження сільської, селищної, міської ради, а також у разі неприйняття органом з присвоєння адреси рішення про присвоєння, зміну, коригування, анулювання адреси у строк, визначений цією статтею.

У містах з районним поділом за рішенням міських рад повноваження щодо присвоєння, зміни, коригування, анулювання адрес можуть делегуватися виконавчим органам районних в місті рад.

За рішенням Київської міської ради повноваження щодо присвоєння, зміни, коригування, анулювання адрес можуть делегуватися органам, визначеним частиною другою статті 11 Закону "Про столицю України - місто-герой Київ".

Частиною шостою статті 26-3 Закону "Про регулювання містобудівної діяльності" передбачено, що адреса вважається присвоєною з дня внесення до Реєстру будівельної діяльності інформації про її присвоєння.

Вказана норма відповідно до пункту 3 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку надання адміністративних послуг у сфері будівництва та створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва" застосовується з 1 грудня 2020 року.

Присвоєння, зміна, коригування, анулювання адреси об'єкта будівництва, об'єкта нерухомого майна, упорядкування нумерації окремих частин об'єкта здійснюються виключно з використанням Реєстру будівельної діяльності, що відповідно до статті 22-1 Закону "Про регулювання містобудівної діяльності" входить до складу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (далі - ЄДЕССБ).

Таким чином, після законодавчого регулювання відносин з присвоєння адреси з реквізитом "номер окремої частини об'єкта" (номер квартири, гаражного боксу, машиномісця, іншого житлового та нежитлового приміщення, яке є самостійним об'єктом права на нерухоме майно у складі іншого об'єкта) єдиним документом, що підтверджує факт присвоєння відповідної адреси, є рішення зазначених компетентних органів, а сама адреса вважається присвоєною з дня внесення до Реєстру будівельної діяльності інформації про її присвоєння. При цьому законодавством не обумовлено, що така адреса присвоюється виключно щодо об'єктів будівництва, будівництво яких завершено після набрання чинності Порядком № 690 чи іншим нормативно-правовим актом.

Усі ризики для бізнесу - як на долоні з рішенням LIGA360. Юридичні, договірні, майнові та медіа ризики контролюються з єдиного цифрового простору. Спробуй корпоративне рішення LIGA360 прямо зараз.

Читайте також:

Закон про фріланс: що передбачено?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини