Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як підтримати команду у часи війни

3 серпня 2022, 12:12
301
0
Реклама

З початку війни з рф для підприємств на перший план вийшла підтримка неперервності бізнесу та збереження головного для багатьох компаній активу - команди.

Для фізичної безпеки спеціалістів компанії організовували релокацію чи навіть евакуації з окупованих територій, надавали прихистки та допомагали влаштуватися на новому місці.

Та окрім фізичної допомоги, спеціалісти потребували моральної, психологічної підтримки. І найголовніше - чіткої зрозумілої інформації, алгоритму дій.

Із введенням воєнного стану змінилося законодавство практично в усіх сферах: податках, трудових відносинах, роботі навчальних закладів, правилах мобілізації та виїзду за кордон, тощо. Люди отримували загальну інформацію про ці зміни з офіційних джерел, але мали безліч запитань щодо своїх індивідуальних випадків.

Тому стало очевидно, що поряд з іншими видами підтримки у спеціалістів компаній виникла потреба в індивідуальних юридичних консультаціях.

ІТ-компанія Infopulse побачила таку потребу і організувала для своєї команди цілодобову 24/7 гарячу лінію з юридичних питань. Відповіді на запитання спеціалістів Infopulse надавав в телефонному та онлайн режимі юридичний партнер компанії LCF Law Group. Таким чином, кожен фахівець мав змогу звернутися до юриста та отримати персональну консультацію.

Всього за 3 місяці юристи LCF Law Group опрацювали близько 150 запитів. І за цими цифрами - долі 150 українців та їхніх сімей.

На початку війни більшість питань, що цікавили спеціалістів Infopulse стосувалися правил мобілізації та міграції.

Так, в перші тижні війни не рідкістю були ситуації неправомірних вручень повісток. Їх залишали у дверях, передавали дружинам військово зобов'язаних чоловіків. Також чимало запитів стосувалися перетину кордону у зв'язку із запланованим раніше навчанням. В цих ситуаціях юристи LCF Law Group консультували, які правила вручення повістки, як самостійно звернутися у військкомат та стати до лав ЗСУ чи ТРО, які документи та умови потрібні для виїзду на навчання.

Були й особливі запити: наприклад, член команди переніс складну хірургічну операцію. А у військкоматі дали відстрочку лише на два місяці, чого було зовсім недостатньо для відновлення здоров'я. Юристи не лише надавали консультацію, а й розробили алгоритм дій, який зробив можливим виїзд за кордон та продовження лікування.

Або ж інша ситуація: спеціалістка компанії разом з дітьми виїхала до Польщі, але їй потрібно було на два тижні поїхати до країни, що не входить до шенгенської зони. Тож вона дуже хвилювалася, що у разі такого виїзду втратить прихисток. Юристи допомогли в цій ситуації, надали рекомендації та роз'яснили нюанси щодо прихистку в Польщі. І в жінки все склалося так, як їй було потрібно.

Це історії, в якій юристи LCF Law Group змогли допомогти вирішити проблему. Але були й менш успішні.

Так, фахівчиня компанії, будучи вагітною, на початку війни виїхала з старшою дитиною за кордон. Там вона мала народжувати і дуже хотіла, щоб її чоловік приїхав на кілька днів, аби підтримати її та побути зі старшою дитиною. Але, на жаль, жодних правових підстав, які могли б надати можливість чоловікові виїхати, не було.

Згодом додалися питання щодо трудових взаємовідносин, з області сімейного права та можливостей компенсації збитків фізичних осіб.

В Infopulse є спеціалісти, які проживали в містах-сателітах Києва, що були в окупації. Вони з сім'ями встигли евакуюватися, та житло було дуже пошкоджене. Тож коли Київська область була деокупована, їм знадобилась юридична допомога в тому, як правильно зафіксувати пошкодження перед початком ремонтних робіт, щоб в подальшому мати можливість отримати компенсацію.

Також юристи отримували запити, що стосувалися бізнес-тематики: змін в податковому та трудовому законодавстві, функціонування бізнесу в умовах воєнного стану.

«Звичайно, загальна інформація про мобілізацію, податкову реформу, фіксацію збитків від нападу рф та інші теми доступні на різних офіційних ресурсах та в ЗМІ. Але кожен окремий випадок має свої нюанси та особливі обставини, вивчення яких вимагає багато часу. А багато ситуацій потребували практично невідкладної інформаційної допомоги та практичних порад. Тому формат цілодобової гарячої лінії був єдиним ефективним способом надати необхідну людині інформацію, допомогти у вирішенні конкретної проблеми, проінформувати та підтримати. Фактично кожен з нас мав свого особистого юриста, який займався індивідуальною обробкою запитів. І це додало більше ясності, впевненості, розуміння, як діяти далі», - говорить про гарячу лінію Євгенія Тонконог, фінансовий директор Infopulse.

«Особливо на початку роботи Гарячої лінії кількість запитів та їх складність була високою. По-перше, воєнний стан і всі його наслідки за 30 років незалежності країни відбувалися вперше, тому не було напрацьовано ані законів, ані практики з багатьох питань. По-друге, кожний запит був дуже емоційно забарвлений. Але коли люди отримували від нас чітку вичерпну інформацію, вони починали концентруватися на необхідних діях, і рівень паніки та емоційного навантаження зменшувався», - коментує Максим Шевердін, партнер LCF Law Group.

Наразі інтенсивність запитів спала, але не зійшла нанівець. Коли війна закінчиться, і ми абсолютно переконані, що завершиться вона перемогою України, законодавство знов буде змінюватися. Причому ці зміни, як і після введення воєнного стану, будуть, по-перше, стрімкими та значимими, по-друге, стосуватимуться багатьох сфер життя кожного громадянина. Тому для соціально відповідальних компаній гаряча юридична лінія залишатиметься затребуваним інструментом підтримки команди.

Анастасія Діденко,

юристка LCF Law Group

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини