Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Військовий облік жінок: які зміни чекають з 1 жовтня?

Реклама

Чи будуть з 1 жовтня 2022 року жінки у лавах Збройних сил України примусово ?

Наказ Міноборони № 313 від 11.10.2021 набув розголосу починаючи з грудня 2021 року, але що передбачено насправді даним нормативно-правовим актом, розглянемо нижче.

Хто підлягає обліку та яким має відповідати вимогам?

Важливо розуміти, що перебування жінок на військкому обліку не означає, що відразу останні служитимуть у лавах ЗСУ та будуть відправленні на першу лінію фронту. Така думка була і, можливо, досі поширюється у новинах, однак, боятися нічого. Давайте розглянемо деталі.

Ви маєте стати на облік, якщо ви жінка, вам від 18 до 60 років і маєте таку спеціальність:

- психологія;

- видавництво та поліграфія;

- облік і оподаткування, маркетинг, менеджмент, підприємництво, економіка, фінанси, банківська справа та страхування;

- ветеринарна медицина;

- біоінженерія;

- медицина (стоматологія, медсестринство, фармація);

- фізична терапія;

- технології легкої промисловості;

- науки про землю (географія, фізика);

- метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка;

- IТ-сектор;

- телекомунікації;

- хімічні технології.

З детальним переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних, можна ознайомитись в цьому Наказі.

Що робити, якщо ти студентка?

Таку категорію жінок не можуть примусово мобілізувати, оскільки немає диплому - немає спеціальності. Але, є і друга вища освіта та вищий ступінь вищої освіти. Якщо жінка здобуває освіту вдруге у неї на період навчання може бути відстрочка.

Певна річ, що якщо студентка виявить бажання захищати країну, то вона може стати на облік за власним бажанням.

Інформації щодо жінок, які не здобули ще певну спеціальність, але вже працюють за однією з переліку - поки що не вказано.

Куди необхідно звертатися та чи обов'язково з 1 жовтня?

Звертатися необхідно до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, нам зрозуміліше як військкомат. Якщо ваша спеціальність/професія відповідає вищевказаним, то обов'язок стати на облік є імперативним.

Також, потрібно розуміти, що 1 жовтня - це не кінцева дата до якої необхідно буде стати на облік, а лише початок процедури, яку ввело Міноборони.

Які обов'язки будуть покладені на жінок після того, як останні стануть на облік?

На жінок, які стануть військовозобов'язаними, будуть поширюватися норми, що й на військовозобов'язаних чоловіків.

З такими обов'язками можна ознайомитись в Постанові від 7 грудня 2016 року № 921.

Якщо коротко про обов'язки жінки, яка перебуватиме на військовому обліку, то це: прибування за викликом до ТЦКСП, не змінювати місце фактичного проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації, проходити медогляд та лікування згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії.

Висновки:

Якщо підсумувати вищевказане, то слід звернути увагу жінкам на накази Міноборони та все-таки не нехтувати військовим обліком у воєнний час. Важливо зрозуміти, що ніхто не примушуватиме Вас йти до ТЦКСП, проте, з 2023 року за невиконання такого обов'язку жінки можуть почати отримувати штрафи.

Також жінка може отримати відстрочку від мобілізації на тих же підставах, що й військовозобов‘язані чоловіки, що зазначено у ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Тобто, закон має низку особливостей при яких жінки підлягають відстрочці.

В такій ситуації слід розуміти дані накази Міноборони такими, які прийняті задля підвищення обороноздатності нашої держави та захист соціальних прав військовозобов'язаних жіночої статті.

Юрист адвокатського об'єднання «Uniminds»,

Марія Бутіна

Миттєво аналізуй законодавство та виявляй найважливіше! Відтепер у LIGA360:Юрист результати пошуку доступні у візуальному форматі. Діаграми можна змінювати за багатьма критеріями: статусом документів, видавниками, категоріями та ін. Замов доступ за посиланням.

Читайте також:

Жінок братимуть на військовий облік лише за їхньою згодою: Генштаб ЗСУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини