Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Доступ до відомостей, які становлять нотаріальну таємницю, під час воєнного стану відбувається на підставі ухвали слідчого судді, суду: НПУ

Реклама

Відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій, відносяться до охоронюваної законом таємниці, яка міститься, зокрема, в документах.

Охорона нотаріальної таємниці є засадничим принципом нотаріальної діяльності. Відповідно до статті 8-1 Закону "Про нотаріат" будь-яке втручання в діяльність нотаріуса, у тому числі вимагання від нього відомостей, що становлять нотаріальну таємницю, забороняється і тягне за собою відповідальність відповідно до законодавства. Обшук, виїмка, огляд робочого місця (контори) провадяться на підставі та в порядку, встановленому законом.

В умовах воєнного стану порядок тимчасового доступу до документів, зокрема можливість ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку), відбувається в порядку, передбаченому главою 15 КПК, а саме - на підставі ухвали слідчого судді, суду (частина 2 статті 159 КПК), а не на підставі постанови прокурора, погодженої з керівником прокуратури.

Про це йдеться в інформаційному листі Нотаріальної палати України «Щодо доступу до відомостей, що становлять нотаріальну таємницю, під час дії надзвичайного чи воєнного стану».

За матеріалами Нотаріальної палати України.

Як ефективніше формувати правові позиції й аналізувати законодавство? З рішенням LIGA360: Юрист Професійний. Спробуй до кінця місяця зі знижкою -30%.

Читайте також:

Мін'юст затвердив перелік нотаріальних документів, які формуються з електронним ідентифікатором

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини