Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банкрутство - збірний механізм можливостей, в тому числі й по відновленню бізнесу: Валерія Коломієць

Реклама

Сьогодні, 29 червня, відбувся безкоштовний круглий стіл (онлайн) "Банкрутство на військових рейках", на якому експерти обговорили питання процедури банкротства та його особливостей під час війни.

Спочатку спікери обговорили питання встановлення мораторію на відкриття банкрутств під час воєнного стану.

"Для відповіді на це запитання потрібно спершу пояснити саму суть банкрутства та його наслідки для економіки країни.

Банкрутство - це передусім інструмент для очищення ринку від бізнесу, який не працює. З початком повномасштабної війни бізнес утратив велику кількість активів, стався масовий відтік фахівців і фінансових ресурсів, що призвело до неможливості відновлення деяких як великих, так і малих підприємств. Але в будь-якого бізнесу була операційна діяльність, кредиторська й дебіторська заборгованості тощо. І ці процеси не зупинилися остаточно 24 лютого. Тому порушилася екологічна система ланцюга взаєморозрахунків - від виробника до продавця. Кожен кредитор намагається отримати свої кошти, адже в боржника залишився обов'язок погасити свою заборгованість.

Процедура банкрутства допомагає вишикувати всіх кредиторів в чергу, передбачену Кодексом України з процедур банкрутства; зупинити хаос із виконавчими провадженнями; виявити активи, коштом яких можна погасити кредиторську заборгованість і звільнити в подальшому підприємство від боргових зобов'язань.

Банкрутство - це єдиний законний інструмент для виходу з ринку підприємства з борговими зобов'язаннями. Крім того, у процедурі банкрутства власники та керівництво бізнесу мають змогу отримати допомогу висококваліфікованого кризового менеджера в особі арбітражного керуючого, який допоможе з відновленням платоспроможності та бізнесу", - розповіла практикуюча арбітражна керуюча Наталія Тищенко.

Вона зазначила, що для відновлення економіки України інструмент банкрутства на цей час є найактуальнішою практикою, яку в жодному разі не можна забороняти бізнесу використовувати.

Читайте також: Банкрутство - єдиний законний інструмент для виходу з ринку підприємства з борговими зобов'язаннями

Банкрутство в умовах воєнного стану

Швидко потрібна правова позиція чи перелік подібних судових рішень? Спробуй LIGA360 для юриста та адвоката. Готуйся до судового засідання в один клік.

Заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції, Валерія Коломієць розповіла, що Міністерство зіткнулось із бажання деяких гравців ринку ввести мораторій на банкрутство.

"Банкрутство - це збірний механізм можливостей, в тому числі по відновленню бізнесу. Тобто коли власник підприємства, керівник стикається з такою ситуацією, що вони стають неплатоспроможними, серед інших можливостей процедури банкрутства можуть бути такими, які власне відновлять діяльність бізнесу. Я маю на увазі, що розпочинаючи цю процедуру та вступаючи в стадію розпорядження, санації, інших, власник (керівник) отримує в тому числі додаткові можливості для того щоб власне відживити та надати друге дихання своєму підприємству", - пояснила вона.

Директор Департаменту з питань банкрутства Міністерства юстиції Владислав Філатов вказав, що банкрутство сприймається вже як остання ланка, коли кредитори нічого не отримують і банкрутство застосовується лише, щоб ліквідувати боржника, але воно має сприйматися як судові процедури, які застосовуються до боржника.

"І починається все із судової процедури розпорядженням майном або взагалі досудової санації. І розпорядження майном - це перша стадія, якраз вона дуже допомагає боржникам і в умовах воєнного стану. Сенс в тому, що з відкриттям провадження застосовується мораторій на задоволення вимог кредиторів. І боржник вже захищений від того щоби його не розтягали ті ж державні або приватні виконавці. І це запобіжник того, щоб боржник, чим раніше він зайде у справу про банкрутство, тим більше у нього шансів відновити платоспроможність.

Для кредиторів - це також певний вихід, тому що над майном боржника застосовується нагляд у вигляді розпорядника майна і можна чітко зрозуміти по перше чому боржник став неплатоспроможним (за особистих дій або у випадку непередбачуваних обставин) і в принципі порахувати вартість дійсних грошей, які кредитор фактично зможе отримати", - зазначив Владислав Філатов.

Також він повідомив, що зараз напрацьовуються варіанти, яким чином буде відбуватися провадження у справі про банкрутство з урахуванням наслідків через воєнні дії рф, яким чином це враховувати кредиторам та яким чином це може бути заявлено у справі про банкрутство. Певний крок зроблено у законопроєкті № 7442, в якому надається можливість заявити такі вимоги.

Читайте також: Депутати пропонують зміни щодо застосування процедур банкрутства в період дії воєнного стану

Провадження у справах про банкрутство, пов'язаних з іноземною процедурою банкрутства: позиція ВС

Змінено порядок проходження стажування осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого

Єдине середовище LIGA360 для роботи антикризової команди. Керівники, юристи, hr-фахівці, бухгалтери й спеціалісти з безпеки - усі ключові ролі компанії отримують інформацію синхронно й спільно ухвалюють рішення. Спробуйте в червні на вигідних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини