Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реєстрація довіреностей в умовах воєнного стану: роз'яснення Мін'юсту

Реклама

Нотаріальна палата зазначає, що посвідчені нотаріусами довіреності (у тому числі в порядку передоручення), а також припинення їх дії підлягають обов'язковій реєстрації в Єдиному реєстрі довіреностей.

В умовах воєнного стану, за відсутності доступу до ЄРД, нотаріальне посвідчення здійснюється без використання ЄРД, але з подальшим внесенням до нього відповідних відомостей протягом 5 робочих днів з дня відновлення доступу.

Задля встановлення єдиної нотаріальної практики Нотаріальна палата зверталася до Мін'юсту з проханням роз'яснити нюанси реєстрації довіреностей в умовах воєнного стану.

Детальне роз'яснення міститься в листі Міністерства юстиції № 48098/37.3/32-22.

Зокрема, у листі зазначається, що на період дії воєнного стану з метою забезпечення можливості внесення відомостей про посвідчені довіреності (видані дублікати довіреностей) до Єдиного реєстру нотаріус, який здійснює нотаріальну діяльність в межах адміністративно-територіальної одиниці, що включена до Переліку адміністративно-територіальних одиниць, в межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, в умовах воєнного стану, та відповідно не має доступу до Єдиного реєстру, посвідчує довіреність (видає дублікат довіреності) та може здійснити внесення відомостей про неї до Єдиного реєстру шляхом подання реєстратору (нотаріусу), який має доступ до Єдиного реєстру, заяв установленого зразка (додатки 1, 2 до Положення про Єдиний реєстр довіреностей) у письмовій формі або шляхом надсилання електронної копії заяви.

Електронна копія такої заяви нотаріуса (з накладеним кваліфікованим електронним підписом) надсилається на електронну адресу реєстратора (нотаріуса), який має доступ до Єдиного реєстру. До заяви долучається електронна копія (з накладеним кваліфікованим електронним підписом) платіжного документа про оплату за реєстрацію довіреності / її дубліката або документа, який є підставою для звільнення від сплати коштів за реєстрацію довіреності / її дубліката.

Єдине середовище LIGA360 для роботи антикризової команди. Керівники, юристи, hr-фахівці, бухгалтери й спеціалісти з безпеки - усі ключові ролі компанії отримують інформацію синхронно й спільно ухвалюють рішення. Спробуйте в червні на вигідних умовах.

Читайте також:

Форс-мажор під час війни: огляд судової практики

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини