Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк не проти змін в сумах виданих банківських гарантій

27 лютого 2010, 09:00
497
0
Реклама

Зменшити суму банківської гарантії можна і допустимо, стверджує НБУ. Правда, для цього необхідно дотримати ряд умов.

Передусім умови зменшення суми виданою банком або іншою фінустановою гарантії мають бути прописані в цій же гарантії, т. е. закріплені у письмовій формі. Такими необхідними умовами можуть бути:

- або виконання позичальником своїх зобов'язань за кредитним договором;

- або формування банком, згідно з вимогами Положення № 279 "Про порядок формування і використання резерву для відшкодування можливих втрат по кредитних операціях банків"резерву під кредитну заборгованість, включену в реєстр боржників по банківській гарантії.

Якщо ж банківська гарантія не містить умов зменшення її сумите внесення змін здійснюється згідно з вимогами глави 3 розділи ІІ постанови НБУ № 639 "Про затвердження Положення про порядок здійснення банками операцій по гарантіях в національній і іноземних валютах". Для цього принципал (боржник) зобов'язаний подати у банк-гарант лист-звернення про внесення змін до діючої гарантії, приклавши до нього, при необхідності, скріплену друком копію відповідних змін в договір. Зміни у умови гарантії можуть бути внесені тільки до дати закінчення терміну дії гарантії.

Відмітимо також, що сума гарантії зменшується (якщо це передбачено умовами наданої гарантії) на суму виконаних принципалом зобов'язань за договором або на суму виконаних банком-гарантом платіжних зобов'язань відносно наданої гарантії. Після чого, відповідно, коригується сума гарантії, яка враховується на відповідному позабалансовому рахунку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини