Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роз'яснений порядок відходу з "упрощенки"

26 лютого 2010, 09:00
1162
0
Реклама

Про процедуру припинення підприємницької діяльності фізособи - підприємця і відході з "упрощенки" розповів Держкомпідприємництва у своєму листі № 16281.

Отже, згідно Указу Президента №727/98, відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування, обліку і звітності суб'єкти малого бізнесу мають право з початку наступного звітного податкового періоду (кварталу), і те - лише за умови подачі ними відповідної заяви в органи податкової не пізніше ніж за 15 днів до закінчення попереднього звітного періоду. Для внесення в Єдиний держреєстр юрособ і фізосіб - підприємців запису про рішення "упрощенца" припинити свою діяльність, необхідно представити держреєстраторові (направити рекомендованим листом з описом вкладеного) нотаріально завірена заява про припинення підприємницької діяльності і документ, що підтверджує внесення плати за публікацію повідомлення про ухвалення такого рішення.

Не раніше 2 місяців з дати публікації такого повідомлення в спеціалізованому ЗМІ, підприємець подає держреєстраторові особисто (чи направляє рекомендованим листом з описом вкладеного) наступні документи:

- заповнену реєстраційну картку на проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності по власному рішенню. До картки залучається свідоцтво про держреєстрацію;

- довідки з ДПІ, ПФУ і фондів соцстрахування про зняття "упрощенца" з обліку.

Дата внесення в Єдиний держреєстр запису про проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності - останній етап на шляху "упрощенца" : віднині він офіційно ним більше не є.

До речі, попередня процедура зняття з обліку в податковій досить непроста. Так, з дати ухвалення рішення про ліквідацію, відповідно до Інструкцією про порядок обліку платників податківплатникові податків необхідно в 3-денний термін подати до своєї ДПІ такі документи:

- заява про зняття з обліку платника податків по формі №8-ОПП;

- оригінали документів, які видаються органами ДПС платникові (свідчення, патенти, інші довідки і т. д.) податків, а також їх копії, завірені податковою, якщо вони видавалися і підлягають поверненню.

При цьому довідка з податкової про зняття фізособи - підприємця з податкового обліку надається виключно після проведення відносно нього документальної перевірки. І тільки після її завершення, підтвердивши відсутність заборгованості перед бюджетом, податкова знімає підприємця з обліку. Окрім перевірки, для зняття з обліку знадобиться також документ з банку, що підтверджує закриття усіх рахунків "упрощенца".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини