Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фізособа надає житло в оренду: чи потрібно реєструватись підприємцем

Реклама

Здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і без реєстрації орендодавця фізичною особою - підприємцем.

Про це інформують фахівці Головного управління ДПС в Івано-Франківській області.

Якщо громадянин не є підприємцем та отримує доходи від надання в оренду власного нерухомого майна іншій фізичній особі, відповідно до норм Податкового кодексу він є особою, відповідальною за повноту і своєчасність сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету. Відтак, така особа за результатами звітного податкового року зобов'язана до 1 травня року, що настає за звітним, подати до податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси декларацію про майновий стан і доходи, в якій задекларувати суму отриманого доходу та визначити податкові зобов'язання (податок на доходи фізичних осіб - 18 % та військовий збір - 1,5 %).

Податківці звернули увагу, що у березні 2022 року до Податкового кодексу внесено зміни, відповідно до яких на період воєнного стану у випадку неможливості своєчасно виконати свій податковий обов'язок платників податків зобов'язано виконати такий обов'язок протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. При цьому їх звільнено від відповідальності за недотримання термінів подання звітності та сплати податків та зборів.

Якщо фізична особа має у власності декілька квартир, які здає в оренду на постійній основі, то така фізична особа зобов'язана зареєструватися суб'єктом господарської діяльності і сплачувати податки відповідно до обраної системи оподаткування.

Якщо платник податків, зареєстрований фізичною особою - підприємцем, здійснює декілька видів діяльності, одним з яких є надання житла в оренду, то до загального доходу включаються усі доходи, отримані від здійснення підприємницької діяльності, та оподатковуються залежно від системи оподаткування, на якій перебуває ФОП.

Скористайся спеціальними добірками LIGA360 про воєнний стан. Щодня ми доповнюємо матеріали для бізнесу: господарська діяльність, звітність і податки, ЗЕД і мито, виплати, акциз і ліцензії, власність в умовах воєнного стану тощо. Спробуй LIGA360 на спеціальних умовах.

Читайте також:

United24: запрацювала глобальна платформа для збору пожертв на підтримку України

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини