Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Звільнення від військової служби деяких категорій громадян: що встановлено новим Законом № 2169-IX

Реклама

13 квітня 2022 року набув чинності Закон України від 01.04.2022 р. № 2169 «Про внесення змін до деяких законів України щодо звільнення від військової служби деяких категорій громадян».

Даний Закон України передбачає зміни до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

Розглянемо, які ж зміни відбулися після прийняття Закону № 2169.

По-перше, додано ще одну категорію осіб, які є військовозобов'язані, але не підлягають призову на військову службу під час мобілізації - це жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби, визначених частиною шостою статті 2 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу"(Зміни до ч.1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію").

По-друге, у Законі України "Про військовий обов'язок і військову службу" запроваджено зміни, а саме у пункті 3 та 4 частини другої статті 17, які встановлюють, що відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають: дитину (дітей) віком до 18 років, яку (яких) виховують самостійно, дитину віком до трьох років.

Зміни щодо підстав звільнення з військової служби

Найбільше змін відбулося у статті 26 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу" , яка передбачає підстави звільнення з військової служби.

Так, встановлено, що звільняються з військової служби військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період - крім іншого - через певні сімейні обставини або інші поважні причини. Причинами звільнення під час воєнного стану є:

· вагітність військовослужбовців-жінок;

· перебування жінок - військовослужбовців, у відпустці для догляду за дитиною до досягнення дитиною 3 років, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею 6 років;

· один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (або ж дітей) віком до 18 років;

· військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (чи дітей) віком до 18 років (пункт 2 частини 4 статті 26).

Такі ж обставини стосуються осіб, що проходять військову службу за контрактом. У цьому випадку контракт може припинитись, а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби (частина 5 цієї ж статті 26).

Підсумки

Отже, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу; відстрочку від призову на строкову військову службу за бажанням призовника мають особи які виховують дитину віком до 18 років самостійно, або дитину віком до трьох років.

Обставинами для звільнення з військової служби під час воєнного стану, а саме: вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років; вагітність; перебування у відпустці для догляду за дитиною; звільнення одного з подружжя, якщо обоє проходять військову службу і мають неповнолітню дитину (дітей); військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (чи дітей) віком до 18 років.

Читайте також:

Фіксація збитків від бойових дій рф: поради юристів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини