Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Поновлення строків користування земельними ділянками в умовах воєнного стану: що передбачає Закон № 2145-IX

Реклама

Під час дії правового режиму воєнного стану відносини у земельній сфері регулюються з урахуванням особливостей, визначених Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану», який набув чинності 7 квітня 2022 року.

Зокрема, наведеним Законом встановлено, що договори оренди, суборенди, емфітевзису (право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб), суперфіцію (право забудови земельної ділянки), земельного сервітуту (право користування), строк користування земельними ділянками щодо яких закінчився після введення воєнного стану, щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення вважаються пролонгованими (поновленими) на один рік без волевиявлення сторін відповідних договорів.

Крім того, відомості про поновлення договору оренди земельної ділянки не потребують внесення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що наразі працює в умовах обмеженого функціонування.

Такий спосіб поновлення договорів оренди земельних ділянок може бути застосований як до земельних ділянок приватної власності, так і до земельних ділянок державної, комунальної власності, невитребуваних, нерозподілених земельних ділянок, а також земельних ділянок, що залишилися у колективній власності і були передані в оренду органами місцевого самоврядування.

Слід звернути увагу власників, користувачів та орендодавців земельних ділянок, що припинення або скасування воєнного стану в Україні або у відповідних окремих її місцевостях не буде підставою для припинення дії автоматично пролонгованого договору.

Фахівці Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) зазначають: аналіз наведених норм Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» дає підстави для висновку про те, що процедура поновлення договорів оренди земельних ділянок для орендарів та орендодавців в умовах дії правового режиму воєнного стану в Україні максимально спрощена, адже виключає обов'язковість фактичного підписання сторонами договорів та дає змогу орендарям користуватися земельними ділянками ще рік.

Як не загубитись у масиві законодавчої інформації? З новим інструментом в LIGA360:Юрист. Тепер користувачі можуть побачити результати пошуку у зручній візуальній формі - у вигляді схем та діаграм. Дізнайся більше за посиланням.

Читайте також:

Воєнний стан в Україні: збірка важливої аналітики

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини