Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держкомпідприємництва розповів, чому слід відмінити ринковий збір

Реклама

Колізії в законодавстві і приховання адміністраторами ринків частини ринкового збору Держкомпідприємництва називає головними причинами необхідності відміни ринкового збору.

Так, згідно Указу Президента "Про впорядкування механізму сплати ринкового збору" ставка ринкового збору за день торгівлі встановлюється в розмірі від 0,05 до 0,15 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян (0,85 - 2,55 грн..) для фізосіб і від 0,2 до 2 неоподатковуваних мінімумів (3,4 - 34 грн..) для юрособ. В той же час, згідно Декрету "Про місцеві податки і збори"граничний розмір ринкового збору не повинен перевищувати 20 % мінімальної зарплати для громадян і трьох мінімальних зарплат для юрособ. Тобто, враховуючи розмір мінімальної зарплати на 01.12.2009 (744 грн.), максимальний розмір ринкового збору для фізосіб складає 148,8 грн.., а для юрособ - 2232 грн..

Користуючись такою неузгодженістю законодавчих норм, місцева влада встановлює розмір ринкового збору згідно з Декретом, а не Указомхоча останній, на думку Держкомпідприємництва, має перевагу, оскільки був виданий пізніше і спрямований на стимулювання малого підприємництва. Крім того, адміністратори ринку, виконуючі функції податкового агента, приховують частину ринкового збору, користуючись відсутністю відповідного обліку торгових місць на ринках.

Нагадаємо, що минулого року уряд вніс законопроект № 5233яким пропонувало з 1 січня 2010 року відмінити ринковий збір як вид місцевих податків і зборів. Натомість, для компенсації втрат місцевих бюджетів, пропонувалося ввести 15% -й податок на суму доходу, отриманого понад максимально допустимий прибуток, для платників фіксованого або єдиного податку. Детальніше про проект см в матеріалі "Відміна ринкового збору доцільна, але доки незаконна".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини