Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк обмежив доступ до відкритої інформації про учасників ринку небанківських фінпослуг у воєнний стан

Реклама

Для уникнення незаконного використання агресором відкритої інформації про учасників ринку небанківських фінансових послуг України та з метою посилення безпеки Нацбанк обмежив доступ до неї під час дії воєнного стану.

Такі зміни передбачені постановою Правління НБУ від 20 квітня 2022 року № 77 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 березня 2022 року № 39", яка набрала чинності з 22 квітня 2022 року.

Так, регулятор обмежив відкритий доступ користувачів до даних з окремих реєстрів та переліків: зокрема, Державного реєстру фінансових установ, реєстру колекторських компаній, Державного реєстру страхових та перестрахових брокерів, переліку небанківських фінансових груп тощо.

Крім того, припинено доступ до Комплексної інформаційної системи Національного банку України (далі - КІС НБУ). Доступ до цієї системи надаватиметься авторизованим у КІС НБУ надавачам фінансових послуг.

Упродовж дії воєнного стану інформація про структуру власності надавачів фінансових послуг та колекторських компаній не розміщуватиметься на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку України. Доступ до такої інформації, розміщеної раніше, з 22 квітня буде закритий. Отримати ці дані юридичні та фізичні особи України зможуть за визначеною процедурою.

Небанківські фінансові установи, юридичні особи, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, колекторські компанії протягом дії воєнного стану в Україні не зобов'язані розміщувати відомості про свою структуру власності на власних вебсайтах.

Довідково: Доступ користувачів до інформації з реєстрів та переліків, до КІС НБУ та інформації про структуру власності надавачів фінансових послуг та колекторських компаній буде поновлений протягом п'яти робочих днів із дня припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Постанова підготовлена на виконання Указу Президента від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом від 24 лютого 2022 року № 2102-IX "Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні".

За матеріалами Національного банку

Безліч викликів воєнного часу - єдине рішення LIGA360. Зміни законодавства, перевірка контрагентів, судова практика, шаблони договорів англійською й українською мовою та інші корисні інструменти. Замов сьогодні на вигідних умовах.

Читайте також:

Нацбанк уточнив обмеження на транскордонні операції громадян

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини