Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особливості роботи нотаріусів у період воєнного стану

Реклама

З початку введення воєнного стану на території України нотаріуси здійснюють свої функції з урахуванням низки особливостей.

Так, 28 лютого 2022 року Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», якою було встановлено мораторій на вчинення нотаріальних дій за зверненням громадян Російської Федерації або юридичних осіб, у яких власником істотної частки чи кінцевим бенефіціаром є громадяни Російської Федерації.

Також, цією постановою було спрощено форму засвідчення справжності підписів на заявах про надання дозволу про виїзд дитини за кордон строком до трьох місяців - скасовано необхідність використання спеціальних бланків нотаріальних документів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 06 березня 2022 року № 209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану» (далі - Постанова № 209), скасовано вимогу щодо використання нотаріальних бланків також при посвідченні довіреностей та заповітів, засвідчення справжності підпису на документах.

Наразі, замість бланку, нотаріуси можуть використовувати звичайні аркуші паперу з нанесеними на них за допомогою комп'ютерної техніки реквізитами нотаріуса: зображення Державного Герба України, прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності), найменування державної нотаріальної контори (для державного нотаріуса), номер свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю, адреса робочого місця, номер телефону, адреса електронної пошти.

Постановою № 209 на період дії воєнного стану було також обмежено повноваження нотаріусів щодо здійснення реєстраційних дій щодо юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та щодо нерухомості. Наразі, реєстраційні дії здійснюються виключно державними реєстраторами Переліку суб'єктів, якими в умовах воєнного стану проводиться державна реєстрація юридичних осіб та ФОП.

Що стосується нерухомості, то, оскільки Державний реєстр речових прав на нерухоме майно поки що не працює, зареєструвати придбання чи продаж нерухомості, наразі, неможливо.

Також, цією постановою передбачено обмеження доступу нотаріусів до державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції в адміністративно-територіальних одиницях, перелік яких затверджується Міністерством юстиції.

Перелік таких адміністративно-територіальних одиниць було затверджено наказом Міністерства юстиції від 01 квітня 2022 року № 1307/5 «Про затвердження Переліку адміністративно-територіальних одиниць, в межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України», і до них увійшли:

  • Донецька область;

  • Запорізька область:

- Бердянський район;

- Василівський район;

- Мелітопольський район;

- Пологівський район;

  • Луганська область;

  • Миколаївська область:

- Баштанський район;

- Вознесенський район (крім смт Доманівка, Братське, міста Южноукраїнськ);

- Миколаївський район (крім міста Миколаїв);

  • Харківська область:

- Богодухівський район (крім міст Валки, Богодухів, смт Краснокутськ);

- Ізюмський район;

- Куп'янський район;

- Харківський район (крім міста Мерефа, смт Нова Водолага, міста Харків);

- Чугуївський район (крім міста Зміїв);

  • Херсонська область;

  • Автономна Республіка Крим;

  • місто Севастополь.

Таким чином, нотаріуси, що знаходяться за межами вказаних адміністративно-територіальних одиниць, мають доступ до:

- Державного реєстру актів цивільного стану громадян;

- Державного реєстру обтяжень нерухомого майна;

- Електронного реєстру апостилів;

- Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;

- Єдиного реєстру довіреностей;

- Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів;

- Спадкового реєстру.

Нотаріуси, які, наразі, не мають доступу до державних реєстрів, вчиняють нотаріальні дії без їх використання.

Так, наказом Міністерства юстиції від 11 березня 2022 року № 1118/5 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату» було внесено зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, Положення про Спадковий реєстр та Положення про Єдиний реєстр довіреностей, за якими в умовах воєнного або надзвичайного стану за відсутності доступу до відповідного державного реєстру, нотаріальні дії вчиняються без застосування такого реєстру з подальшим внесенням до нього відповідних відомостей протягом п'яти робочих днів з дня відновлення такого доступу.

Окрім зазначених особливостей, нотаріуси надають послуги в звичайному режимі.

Знайти нотаріуса, який працює в період воєнного стану, можна на веб-сайті Реєстру нотаріусів, які працюють під час війни, створеного Нотаріальною палатою України.

Олександр Терпай,

юрист ЮФ «Правовий Альянс»

Безліч викликів воєнного часу - єдине рішення LIGA360. Зміни законодавства, перевірка контрагентів, судова практика, шаблони договорів англійською й українською мовою та інші корисні інструменти. Замов сьогодні на вигідних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини