Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мін'юст висвітлив заходи ЄСПЛ у зв’язку із збройним нападом росії на Україну

Реклама

Європейський суд з прав людини (далі - Суд) розмістив прес-реліз, у якому повідомлено, що 24.02.2022 Уряд України звернувся із запитом до Суду щодо призупинення розгляду всіх заяв проти України до подальших розпоряджень у зв'язку із збройним нападом росії на Україну та оголошення воєнного стану на всій її території. Так, Суд прийняв рішення про вжиття заходів до всіх справ стосовно України до подальшого розпорядження, а саме:

реєстрація всіх нових заяв проти України (заяви щодо вжиття тимчасових заходів стосовно України - будуть й надалі оброблятися), що були отримані Судом, буде здійснюватися з метою їх розгляду пізніше;

загальне відтермінування шести/чотиримісячного строку, яке передбачене статтею 35 Конвенції із захисту прав людини (далі - Конвенція), до даної категорії справ не впроваджуватиметься;

Суд оцінюватиме у належний час відповідність цій вимозі прийнятності, враховуючи виключні обставини;

  • у тих випадках, коли досьє готове до розгляду, ухвали та рішення прийматимуться й надалі;

  • в базі даних Hudoc нічого публікуватися не буде, а сторони не будуть інформуватися до подальшого розпорядження;

  • жодних нових термінів не буде встановлено. Усі поточні строки призупиняються до подальшого розпорядження;

  • загальне відтермінування тримісячного строку для звернення з клопотанням про переданнясправи на розгляд Великої Палати (пункт1 статті 43 Конвенції) не впроваджуватиметься;

  • кореспонденція, що надходить, оброблятиметься у звичайному порядку. Вихідна кореспонденція надсилатиметься виключно з метою інформування сторін і за умови функціонування поштових послуг та Інтернету в Україні.

Вжиття зазначених заходів переглядатиметься в світлі розвитку ситуації в Україні не пізніше кінця березня 2022 року.

Крім того, 1 березня 2022 року Європейський суд з прав людини виніс рішення, в якому вказав Уряду російської федерації утримуватися від військових атак на мирне населення і цивільні об'єкти в Україні.

Вперше у ситуації війни між двома державами-сторонами Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод двостороннього конфлікту Європейський суд з прав людини у своєму рішенні щодо Росії вказав на заходи забезпечення тільки одній зі сторін.

У рішенні суд зазначає, що він уважно слідкує за військовою агресією Росії проти України. Суд не просто заборонив Росії використовувати зброю проти цивільних об'єктів, а повністю відтворив основну вимогу України в її заяві.

За матеріалами Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро)

На час воєнного стану бізнеси можуть підключити рішення LIGA360 на спеціальних умовах. Отримуйте актуальні новини, відповіді на "гарячі питання" для бізнесу, зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Чотири умови вилучення авто для воєнних потреб

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти

Похожие новости