Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін визначиться з держагентом по забезпеченню експорту-імпорту зернової продукції

19 лютого 2010, 12:06
530
0
Реклама

Кабінет Міністрів ствердив Порядок проведення конкурсу з визначення державного агента по забезпеченню експорту і імпорту зерна і продуктів його переробки по міжнародних договорах. Про необхідність призначення такого агента в конкурсному порядку говорилося вже давно, проте тільки зараз уряд зміг визначитися з усією цією процедурою.

Згідно з правилами, претендентами на участь в конкурсі можуть бути тільки державні підприємства або компанії, в статутному капіталі яких доля держави складає не менше 75 %. Основними критеріями визначення переможця конкурсу являються його:

- досвід роботи на ринку зерна і продуктів його переробки;

- об'єм зовнішньоекономічних операцій із зерновими за останні два роки;

- наявність власних виробничих потужностей по прийому і зберіганню зерна, інших об'єктів інфраструктури.

Претендент на перемогу в конкурсі також повинен мати власні джерела фінансування (не у вигляді позикових засобів), запропонувати найменший розмір комісійної винагороди за виконання міжнародного договору і мати більше трьох фахівців з досвідом здійснення зовнішньоекономічних операцій впродовж мінімум одного року.

Конкурс проводиться за рішенням Минагрополитики. Для визначення майбутнього держагента створюватиметься спеціальна міжвідомча комісія, куди увійдуть представники Минагрополитики, Мінфіну, Мінекономіки, Мінюсту, ГлавКРУ, Держмитслужби, Української аграрної конфедерації і Аграрного союзу.

Нагадаємо, фінансування експорту і імпорту зерна, а також продуктів його переробки по міжнародних договорах здійснюється за рахунок бюджетних коштів. Так само і діяльність обраного держагента по забезпеченню експортно-імпортних операцій, пов'язаних із зерном, здійснюється за рахунок державних коштів. Втім, у багатьох суб'єктів, бажаючих прийняти участь в конкурсі, шанси на перемогу не дуже великі. Річ у тому, що усі критерії відбору, по суті, упираються в наявність власних виробничих потужностей по прийому і зберіганню зерна, а це задоволення не з дешевих, тому багато суб'єктів їх просто орендують. У зв'язку з цим можна припустити, що таким держагентом, найімовірніше, стане державна акціонерна компанія (ГАК) "Хліб України", яка пасує за усіма заданими параметрами.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини