Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визначена правова природа внесків на загальнообов'язкове страхування на випадок безробіття

18 лютого 2010, 18:15
539
0
Реклама

Верховний Суд висловився відносно визначення правової природи внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

Отже, судді ВСУ не погоджуються з тим, що страхові внески відносяться до податків і зборів (обов'язковим платежам). Окрім цього, страхові внески не можуть бути податковим боргом (зобов'язанням), оскільки податковий борг - це податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій при їх наявності), самостійно погоджене платником податків або погоджене в адміністративному або судовому порядку, але не сплачено у встановлений термін, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

Таким чином, не можна рахувати зобов'язання по страхових внесках податковим боргом, на який поширюється дія Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами". На обгрунтованість такої позиції суддів ВСУ не впливає і факт включення органів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування в перелік контролюючих органів. Тобто внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття не можуть вважатися податком або збором у розумінні законів України про оподаткування і не можуть стягуватися в іншому порядку, чим це передбачено Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини