Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Забезпечення дитини лише матеріальними засобами для існування не свідчить про виконання батьківських обов'язків: ВС

Реклама

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду у постанові у справі № 450/1146/14-к задовольнив касаційні скарги прокурора і потерпілої, які просили скасувати ухвалу апеляційного суду та призначити новий розгляд у цьому суді кримінального провадження за обвинуваченням особи у злісному невиконанні обов'язків по догляду за дитиною (ст. 166 КК). Про це повідомила прес-служба Суду.

Відповідно до вироку місцевого суду чоловік був визнаний винуватим і засуджений за те, що упродовж 2012-2013 років злісно ухилявся від виконання обов'язків по догляду за неповнолітньою донькою: не піклувався про її здоров'я, фізичний та моральний розвиток, неодноразово вчиняв сімейні конфлікти.

Апеляційний суд скасував вирок, а кримінальне провадження за ст. 166 КК закрив у зв'язку з відсутністю в діянні особи складу кримінального правопорушення (п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК).

ККС ВС зазначив, що висновок суду апеляційної інстанції не ґрунтується ні на законі України про кримінальну відповідальність, ні на фактичних обставинах провадження.

Так, зважаючи на диспозицію ст. 166 КК, відповідальність спеціального суб'єкта (батьки, опікуни чи піклувальники) настає у разі вчинення умисного діяння, яке виражається як у формі дії (фізичне та психологічне насильство, жорстоке ставлення та інше), так і бездіяльності, за умови злісного невиконання обов'язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування, та в разі настання тяжких наслідків для потерпілої особи.

При цьому з огляду на норми права батьки зобов'язані не тільки забезпечувати дитину умовами для проживання, навчання, побуту, дозвілля, як це вказав апеляційний суд, а й турбуватися про її фізичне, психологічне і соціальне благополуччя. Основною умовою розвитку дитини є здатність гармонійно жити у змінних умовах навколишнього середовища (Декларація прав дитини, Конвенція про права дитини, статті 150, 180 СК України).

Тобто забезпечення дитини лише матеріальними засобами до існування не є свідченням виконання батьками своїх обов'язків.

Як швидко знайти подібні судові рішення? 35 фільтрів для пошуку доступні на ІТ-платформі LIGA360. Дізнайся, як знаходити smart-рішення для захисту в суді за посиланням.

Одночасно суд першої інстанції встановив, що чоловік не виконував своїх обов'язків, які пов'язані з психічним розвитком дитини. Це виражалось у систематичному психологічному насильстві (сварках і приниженні дружини та дочки), яке призвело до виникнення в дитини психотравми.

У цьому провадженні місцевий суд визнав доведеним, що дії особи щодо своєї дочки були неодноразовими та викликали в дитини шок, стрес тощо. У зв'язку з цим вона лікувалась у психолога і психіатра, а також медикаментозно. Крім того, кожна сварка чоловіка призводила до погіршення психічного здоров'я його дочки, про що йому було відомо, проте він продовжував свої протиправні дії. Внаслідок цього потерпілій було спричинено тяжкі наслідки - тривалий розлад здоров'я.

Такі дії особи підтверджують їх злісний характер і можуть свідчити про наявність у неї прямого умислу на вчинення кримінального правопорушення, а тому неправильним є висновок апеляційного суду про відсутність у діях обвинуваченого суб'єктивної сторони злочину, передбаченого ст. 166 КК України, у формі умислу.

Адвокати з сімейних справ вивчають актуальні ситуації щодо розлучення, поділу майна, ухилення від сплати аліментів з ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Також система містить повну базу українського законодавства з експертними коментарями. Придбайте ІПС ЛІГА:ЗАКОН за посиланням.

Читайте також: Збільшено мінімальний розмір аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім'ї та родичів: Закон ухвалено

Підвищено ліміт на безмитну доставку посилок з-за кордону: ухвалено Закон

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини