Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Добровольці тероборони зможуть застосовувати особисту мисливську зброю: постанова Кабміну

Реклама

Уряд затвердив Порядок застосування членами добровольчих формувань територіальних громад особистої мисливської зброї та набоїв до неї під час виконання завдань територіальної оборони.

Відповідна урядова постанова від 29 грудня 2021 року № 1448 була опублікована в газеті «Урядовий кур'єр» 20 січня 2022 року і набрала чинності.

Порядок визначає процедуру застосування членами добровольчих формувань територіальних громад особистої мисливської зброї та набоїв до неї під час виконання завдань територіальної оборони на виконання Закону "Про основи національного спротиву".

Згідно з документом особисту мисливську зброю та набої до неї можуть застосовувати під час виконання завдань територіальної оборони всі члени добровольчих формувань. При цьому виготовлення, придбання, зберігання та облік особистої мисливської зброї та набоїв до неї здійснюються відповідно до вимог законодавства.

Під час перенесення або перевезення особиста мисливська зброя членів добровольчих формувань може бути у зарядженому стані та поза спеціальним чохлом, кейсом, футляром тощо, але виключно під час виконання ними завдань територіальної оборони. При цьому член добровольчого формування зобов'язаний мати при собі дозвіл органу поліції на право зберігання такої зброї, основних частин зброї та пристроїв і посвідчення добровольця територіальної оборони.

Всі члени добровольчих формувань, які застосовують особисту мисливську зброю та набої до неї під час виконання завдань територіальної оборони, повинні керуватися принципами, що ґрунтуються на загальновизнаних нормах міжнародного гуманітарного права: неминучості, військової необхідності та пропорційності.

Застосування особистої мисливської зброї та набоїв до неї під час виконання завдань територіальної оборони повинне здійснюватися таким чином, щоб заподіяти мінімальну шкоду в кожній конкретній ситуації.

Члени добровольчих формувань, залучені під час виконання завдань територіальної оборони, мають право застосовувати особисту мисливську зброю та набої до неї з дотриманням зазначених принципів для:

  • захисту цивільних осіб та/або цивільних об'єктів від нападу;

  • відбиття нападу або запобігання загрозі нападу на об'єкти, що охороняються;

  • звільнення захоплених військових та/або цивільних об'єктів або запобігання (перешкоджання) такому захопленню;

  • знищення зброї, бойової техніки, транспортних або технічних засобів, які перебувають у користуванні осіб, причетних до збройної агресії;

  • запобігання та/або припинення діяльності, затримання, роззброєння або знешкодження осіб, причетних до збройної агресії;

  • припинення дій осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення;

  • припинення дій осіб, які перешкоджають виконанню законних вимог осіб, залучених до виконання завдань територіальної оборони;

  • припинення дій осіб, які становлять або можуть становити небезпеку для осіб, залучених до виконання завдань територіальної оборони, або інших осіб.

У разі нападу або загрози нападу на членів добровольчих формувань та/або цивільних осіб, а також на військові та/або цивільні об'єкти, що охороняються (обороняються), за можливості вживаються попереджувальні заходи, спрямовані на його відвернення, які можуть включати:

  • використання візуальних і звукових сигналів, покажчиків на місцевості для попередження про можливість застосування зброї;

  • установлення невибухових загороджень на ділянках місцевості навколо об'єктів з метою попередження та запобігання небезпечному наближенню до них;

  • усне або з використанням технічних засобів попередження цілі про можливість застосування зброї;

  • попереджувальну стрільбу.

Вжиті попереджувальні заходи повинні бути вичерпними та забезпечувати можливість для цілі відмовитися від нападу (припинити дії з його підготовки).

У разі раптового нападу, а також за інших обставин, що унеможливлюють вжиття попереджувальних заходів, особиста мисливська зброя та набої до неї застосовуються під час виконання завдань територіальної оборони членами добровольчого формування без вжиття попереджувальних заходів.

Летальне застосування членами добровольчих формувань особистої мисливської зброї та набоїв до неї під час виконання завдань територіальної оборони дозволяється для індивідуальної самооборони, а також з метою виконання завдань щодо відсічі збройній агресії проти України та під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії.

У разі коли летальне застосування членами добровольчих формувань особистої мисливської зброї та набоїв до неї під час виконання завдань територіальної оборони є неминучим, член добровольчого формування повинен вжити заходів до:

  • збереження людського життя, мінімізації можливості поранення цивільних осіб, що не беруть участі у збройній агресії;

  • надання медичної допомоги та за можливості евакуації поранених осіб у найкоротший строк.

Рішення про застосування членами добровольчих формувань особистої мисливської зброї та набоїв до неї під час виконання завдань територіальної оборони, під час самооборони, а також за інших передбачених Порядком обставин приймають з урахуванням обстановки командири добровольчих формувань та командири військових частин Сил територіальної оборони Збройних Сил відповідно до вимог Порядку і наказів Командувача Сил територіальної оборони, виданих на його виконання.

Бажаєте контролювати зміни судових справ? Налаштуйте моніторинг на ІТ-платформі LIGA360. Система сповіщатиме про появу нових рішень відповідної тематики або у певній справі. Дізнайся, як ефективно аналізувати судову практику.

Читайте також:

В Раді зареєстровано законопроект щодо врегулювання питання запровадження карантину

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини